Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. фебруара 2020.
SINISA MALI

Синиша Мали: Економија брише све баријере

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, коментаришући потписивање Писма о намерама за обнову железничког саобраћаја између Београда и Приштине данас у  Минхену, да је економија та која брише све баријере.

„Нема те државе на свету, где економска права као што су слобода кретања робе, људи и капитала не руше све баријере. Економска права су предворје политичких.  Људима је задовољавање животних потреба приоритет и оваквим потезом отварамо пут наде људима на Косову и Метохији да ће се живети боље“, нагласио је Мали.

Он је подсетио и да железнички саобраћај због добро развијене европске мреже железница представља жилу куцавицу и кичму успешног и економичнијег извоза робе сваке државе.

„Не треба нагађати какав све то утицај  има на бруто производ , запошљавање, привлачење инвестиција и капитала као и на све друге економске перфомансе“, нагласио је Мали.

Министар је похвалио иницијативу за потписивање Писма о намерама, истакавши да су те одлуке „храбре и визионарске“ као и „путоказ за друге како се требају решавати осетљива политичка питања“.

Мали је подсетио да је Србија за развој железничке инфраструктуре програмом Србија 2025 предвидела издвајања од око 3,5 милијарди евра.

„Развијен железнички путни и авио-саобраћај – то је будућност. Јефтинији карго саобраћај и транспорт робе, у преводу значи јефтинији производ на рафовима за све грађане Србије“,  закључио је Мали.

Писмо о намерама за обнову желелезничког саобраћаја између Београда и Приштине, потписано је у присуству председника Србије Александра Вучића, специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела и председника косовских привремених институција Хашима Тачија.