Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. децембра 2019.
MFIN-foto

Представљен Нацрт Програма економских реформи

Нацрт Програма економских реформи (ЕРП) за период 2020-2022, представљен је данас члановима Националног конвента о Европској унији.

У малој сали Задужбине Илије М. Коларца одржане су консултације између представника Радне групе за израду и праћење спровођења Програма економских реформи и представника Националног конвента о ЕУ.

ЕРП је документ који Република Србија, као држава кандидат за пријем у чланство ЕУ, израђује на годишњем нивоу у циљу успостављања платформе за ефикасније фискално планирање и координацију економских политика се ЕУ.

Тема ових консултација биле су предложене структурне рефоме за период 2020- 2022, садржане у V поглављу документа ЕРП. Структурне реформе, у складу са смерницама Европске комисије, организованe у осам кључних области: реформа тржишта енергије и транспорта; пољопривреда, индустрија и услуге; пословни амбијент и борба против сиве економије; истраживање, развој и иновације и дигитална економија; трговинске реформе; образовање и вештине; запошљавање и тржиште рада и социјална заштита и укључивање, а приказане су у 22 приоритетне структурне реформе.

В.д помоћница министра Верица Игњатовић поздравила је учеснике и захвалила се на конструктивном приступу и корисним саветима. Она је оценила да су предлози који су се могли чути на скупу корисни и да је учешће институција и цивилног друштва у изради овог документа битно не само због Европске уније већ и због Србије јер сви заједно раде на унапређењу животног стандарда и привреде Србије.

Координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић похвалила је сарадњу са Министарством финансија, пре свега,  доступност и отвореност за сарадњу као и могућност да учествују у креирању овог значајног документа.  Представници Националног конвента упутили су коментаре на сваку од представљених реформи као и конкретне сугестије које ће допринети финализацији овог документа. Они су позвани и да доставе своје писане коментаре који ће бити достављени Европској комисији као посебан Анекс овог документа.

Нацрт поменутог V Поглавља документа ERP 2020-2022. стављен је на увид јавности путем веб-сајта Министарста финансија и Републичког секретаријата за јавне политике од 6. до 20. децембра 2019. године чиме је представницима цивилног друшва омогућено да својим предлозима утичу на израду овог документа.

Консултације овакве врсте представљају традиционалну сарадњу државних институција и цивилног сектора у изради овог стратешког и интер-ресорног документа.

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ) организатор је данашњег скупа у Задужбини Илије Коларца.

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ) је платформа у оквиру које се води дијалог између представника владе и цивилног друштва о свим темама које се тичу приступања Србије ЕУ. Конвент данас окупља више од 700 чланица, које су организоване по радним групама, па тако 21 радна група тематски покрива свих 35 преговарачких поглавља. У раду Конвента државу Србију представљају чланови скупштинских одбора, као и представници владе и преговарачког тима, док су са стране цивилног друштва укључене невладине организације, синдикати, универзитети, стручњаци, привредни субјекти, професионалне организације, медији, институти.

Тренутно је у току шести циклус израде документа ERP –a за период 2020 – 2022. године.