Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. јула 2019.

Потписана Изјава о намерама о пројекту београдског метроа са Владом Републике Француске

Изјавa о намерама о пројекту београдског метроа између Владе Републике Француске, Владе Републике Србије и Града Београда потписана је данас у Палати Србија. Изјаву, којом се потврђује да је Француска стратешки партнер за реализацију тог изузетно важног пројекта, потписали су министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и амбасадор Републике Француске у Србији Фредерик Мондолони.

Београдски метро је препознат као приоритетни инфраструктурни пројекат за обе владе. Потписивањем Изјаве о намерама потврђена је воља да се настави сарадња са француским компанијама, као и да ће бити настављени разговори о могућностима закључивања међувладиног споразума, који ће се превасходно односити на финансирање француског дела прве фазе пројекта.

Подсетимо, Споразум о стратешком партнерству и сарадњи потписан је са Владом Републике Француске још 2011. године, а изјаве о намерама о пројекту београдског метроа одмах након тога, као и 2014. године. Тим споразумима, предвиђено је посебно финансирање у виду донације Владе Француске и реализација претходних студија изводљивости, које је француско инжењерско-пројектантско предузеће доставило у мају ове године.

Претходно је одржан састанак са представницима француских компанија „Ежис“ и „Алстом“, а састанку су поред министра Малог присуствовали министарка Михајловић и заменик градоначелника Горан Весић.