Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
13. јуна 2019.

Отворена друга фабрика „Меита“ у Обреновцу

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је присуствовао отварању друге фабрике „Меита“ у Обреновцу и истакао да је реч о изузетно важној инвестицији за Београд и Србију, захваљујући којој је значајно смањена незапосленост у Обреновцу и околним местима, јер ће у прве две фабрике укупно радити више од три хиљаде људи.

Отварању фабрике присуствовали су и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић, Хуан Ванг из „Меите“, као и в.д. директора Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ Милорад Грчић.

„На овом месту је 2016. године била ливада и стара запуштена фабрика. Мало ко је веровао да ће за пар година овде бити најмодернија фабрика ауто делова, али ми смо то обећање испунили. Вредност инвестиције у другу фабрику је 90 милиона евра, а тренутно овде ради 400 запослених. Биће запослено још 1000 њих. У првој фабрици већ ради 2.400 људи, што је много више него што смо очекивали. Заједно са првом фабриком, то је инвестиција од укупно 150 милиона евра“, рекао је Мали.

Министар је навео да је у Обреновцу била изузетно висока стопа незапослености, а да сада тој општини недостаје радна снага. Он је истакао су плате радника у фабрици „Меита“ веће од просека у Србији.

„Посебно ми је драго да је просечна нето плата у фабрици 600 евра, што је много више од просека. Људи су презадовољни, улажу више у себе и то се види, квалитет живота расте. За то се боримо, али и за боље законе и бољи привредни амбијент“, рекао је Мали.

У Обреновцу се ради и гради, навео је министар и истакао да инвеститори омогућавају отварање нових радних места и подстичу улагање у инфраструктуру.

„Ово је прави пример који показује какву корист могу да имају обични грађани од оваквих инвестиција. Локална самоуправа има милијарду динара више само од прихода уплаћених за доприносе запослених. У Обреновцу се никада више није градило, граде се и канализација, водовод и путеви. Ускоро се отвара Коридор 11 од Обреновца до Чачка, а до краја године ће и мост преко Колубаре и Саве, који је у близини, бити повезан са аутопутем“, истакао је министар.

Мали је навео да су економски резултати Србије у првих пет месеци изванредни, јер је поново забележен суфицит у буџету, као и да је забележен пораст страних директних инвестиција од 17 одсто у односу на исти период прошле године.

„Прошле године смо били апсолутни рекордери са 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција. Иако грађанима те цифре не значе много, морам да напоменем да сваки тај број значи ново радно место, нови динар у буџету Србије, могућност да расту плате и пензије“, рекао је Мали.

Он је најавио да се значајно повећање минималне цене рада може очекивати у септембру.

„Ако задржимо суфицит у буџету, онда ћемо имати и веће плате и пензије. Реформе председника Републике Србије Александра Вучића, започете 2014. године, сада показују резултате. Све смо бољи и бољи и зато су нам потребне нове фабрике, на томе радимо. То није само обећање и сан, то је стварност“, закључио је Мали и истакао да су у току преговори и за отварање још једне фабрике Меита у Обреновцу.

Градоначелник Београда проф. Др Зоран Радојичић истакао је да град равномерно подржава развој свих својих општина.

„Овде смо видели савремену технологију и младе људе који могу да прихвате нове начине рада, који су задовољни платама, које се повећавају када напредују. Град подржава све своје општине и обезбеђује нову инфраструктуру“, рекао је градоначелник.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић је истакао да су сви Обреновчани за кратко време осетили значајне промене у квалитету живота захваљујући фабрици „Меита“.

„Не постоји млад човек који је изразио жељу да ради, а да није добио прилику да ради у овој фабрици. Корист за друге Обреновчане је приход од пореза на зараде од преко милијарду динара, што значи улагање у школе, путеве, болнице“, рекао је Чучковић.

Фото: Танјуг