Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
28. јануара 2019.

Министар Синиша Мали започео разговоре са Мисијом Међународног монетарног фонда

Делегација Министарства финансија, предвођена министром Синишом Малим, састала се данас са делeгацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Џејмс Роуф, a која у Београду борави до 5. фебруара.

На састанку је било речи о реализацији циљева из програма Инструмент за координацију политика, који је почео да се спроводи у јулу 2018. године и који је саветодавног карактера, као и о приоритетима у оквиру тог програма за 2019. годину.

Саговорници су се сагласили да је у претходних шест месеци доста учињено на реализацији програмских циљева, као што је усвајање закона са сетом мера које се тичу амортизације, усвајање Закона о накнадама и Закона о инспекцијском надзору, као и измене Закона о јавном дугу, а посебно је истакнуто прошлогодишње смањење оптерећења на зараде, на чему ће се и даље радити.

Такође, још једном су потврђени добри макроекономски резултати које је Република Србија забележила – претходна година је завршена са стопом раста БДП-а од 4,4 одсто, са суфицитом од 32,2 милијарди динара, а јавни дуг тренутно износи око 50 одсто БДП-а. Стопа незапослености је у силазном тренду, и у трећем кварталу претходне године је износила 11,3 одсто.

Мали и Роуф су разговарали и о циљевима за 2019. годину, а као најважнији задатак је истакнут наставак структурних реформи, односно унапређење рада јавних предузећа и јавне администрације и што бољи квалитет услуга које се пружају грађанима.

Ово је први у низу састанака Министарства финансија са представницима ММФ-а, а у наредним данима теме разговора ће бити и реформа Пореске управе, фискална правила, као и целокупна стратегија за 2019. и 2020. годину, а како би се подстакао даљи економски раст у земљи.