Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. фебруара 2020.
SINISA MALI
MARTEJN I MALI
1/

Министар Синиша Мали се састао са делегацијом Међународног монетарног фонда

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали састао се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн, са којом је разговарао  о реализацији реформиских циљева у оквиру актуелног аранжмана “Инструмент за координацију политика“

На почетку састанка, саговорници су се сагласили да је 2019. година у економском смислу била веома успешна, с обзиром на то да је привредни раст, према Републичком заводу за статистику, износио 4,2%, да је јавни дуг под контролом и на нивоу испод 50%, да је буџет четврту годину за редом у суфициту, те да је Србија имала рекордан прилив страних директних инвестиција од 3,8 милијарди евра.

Мали је истакао да је добро што је привредни раст диверсивикован, те да доминира грађевинска индустрија, као и да је привредни раст у последњем кварталу прошле године чак 6,1%. Осим тога, у претходној години је у оквиру Министарства финансија формиран Сектор за фискалне ризике, што је био један од циљева у оквиру програма, а успостављена је и методологија за управљање капиталним пројектима, као и Комисија за капиталне инвестиције на нивоу Владе Републике Србије.

Једна од тема разговора је био инвестициони програм „Србија 2025“, који је, како је министар истакао, важан за подизање квалитета живота грађана. Како би се тај програм реализовао на прави начин, управо је важан развој тржишта капитала, додао је он. У том смислу, министар је истакао две успешне емисије еврообвезница у току прошле године на међународном тржишту, као и успешно емитовање двадесетогодишње обвезнице у еврима и дванаестогодишње обвезнице у динарима на домаћем тржишту. Он је додао и да је ЈП Морган недавно уврстио Србију на листу за потенцијално укључивање у њихов индекс, те да је пре неколико дана потписан Меморандум о разумевању са Еуроклиром, и да очекује да Србија до краја године уђе у тај систем, како би постала још атрактивнија за стране професионалне инвеститоре.

Јан Кес Мартејн је истакао да је привредни раст у прошлој години већи него што је Међународни монетарни фонд очекивао и пројектовао, те да се нада да ће се раст привреде наставити и 2020. године.

Када је реч о запошљавању у јавном сектору, на састанку је речено да се о тој теми тренутно разговара са Светском банком, која представницима Владе и надлежним министарстава пружа подршку, те да ће се на томе радити и даље.

На састанку је једна од тема била и реформа плата у јавном сектору и усвајање Уредбе о коефицијентима, а речено је да се тренутно ажурирају подаци који имају за циљ да моделе који су коришћени за усаглашавање и дефинисање коефицијента учине прецизнијим и са јаснијим ефектима. Нови предлог матрице се очекује у мају.

Разговарало се и о продаји акција Републике Србије у Комерцијалној банци, што је један од реформских циљева, а што је процес који се приводи крају с обзиром на то да је пронађен стратешки партнер за ту банку.

Остали реформски циљеви из програма који су испуњени су следећи: раздвајање основних и споредних делатности у Пореској управи, смањење броја филијала у оквиру те управе са 178 на 37, увођење мера за убрзање рефундације ПДВ-а, продаја државних акција у Јубмес банци, примена мера ФАТФ за спречавање прања новца, формирање радне групе за развој тржишта капитала, објава другог тендера за велики портфолио проблематичних кредита банака у стечају, увођење формуле за индексацију пензија, објављивање листе о свим предузећима у државним власништву, измена Закона о накнадама,  Закона о инспекцијском надзору, Закона о осигурању депозита, Закона о агенцијском запошљавању.

Делегација ММФ-а боравиће у Србији до 28. фебруара 2020 године. Актуелни аранжман одобрен је 18. јула 2018. године, на период од 30 месеци, односно до јануара 2021. године. Ради се о нефинансијском аранжману, који има саветодавну улогу и превасходно је орјентисан на спровођење структурних реформи.