Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
30. јануара 2020.
foto ambasadorka VB
_RAD6019
1/

Министар Синиша Мали се састао са британском амбасадорком Шан МакЛеод

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са британском амбасадорком Шан МакЛеод, са којом је разговарао о наставку сарадње, привлачењу инвеститора из те земље и европским интеграцијама Србије.

На почетку састанка саговорници су се сагласили да постоје јаке везе две земље, али да има још много области у којима може да се успостави квалитетнија сарадња. Они су нагласили да посебно има потенцијала у привлачењу већег броја инвеститора из Велике Британије, а амбасадорка је додала да ће се Британско – српска привредна комора у том смислу додатно активирати.

Како је истакла, за компаније из Велике Британије је најважније да се ради на бољем пословном окружењу, а министар Мали је рекао да је Србија у том смислу већ доста урадила, да се води дијалог са привредом, да се смањује оптерећење на зараде као и друга пореска оптерећења. Он је рекао и да је Србија већ неколико година за редом апсолутни лидер у региону у привлачењу страних директних инвестиција.

Мали се захвалио амбасадорки што су британске финансијске институције нашле интерес да финансирају изградњу Моравског коридора, и додао да иста финансијска конструкција, која је урађена за тај пројекат, може да се уради и за неке друге важне пројекте.

Амбасадорка МакЛеод је истакла да, иако Велика Британија излази из Европске Уније, та земља наставља да подржава европске интеграције Србије и све реформе које се у том смислу спроводе, као што је била подршка решавању питања проблематичних кредита и текућа подршка процесу планирања пореске политике, уз помоћ Фонда за добру управу.

Министар Мали се захвалио на подршци и рекао да Србија има осам поглавља у преговорима са Европском Унијом које се односе на област финансија, те да је до сада отворено њих шест. Он је рекао да је Европска Унија приоритет Србије, и да је то пут којим се креће, али да је важно да се изнутра ради на јачању економије, смањењу незапосленост, расту привреде.

Министар је рекао и да је највећи изазов Србије како да достигне још веће стопе раста, и додао да ће јој у том смислу помоћи програм „Србија 2025“. Мали је нагласио да је важно и даље улагати у образовање и дигитализацију, јер је у томе будућност Србије.

Амбасадорка МакЛеод је најавила и да ће Уједињено Краљевство крајем ове године бити домаћин Самита о климатским променама, те да је та земља фокусирана на зелену економију и зелене пројекте. Она је додала да је то област у којој може да се успостави јача сарадња. Министар финансија је у том смислу нагласио да од прошле године свака инвестиција која вреди преко 25 милиона евра пролази преко Комисије за капиталне инвестиције Владе Републике Србије, те да треба да испуњавају управо такве критеријуме.

Мали је рекао и да је Србија прошле године на Лондонској берзи имала две веома успешне емисије обвезница, и најавио још једну за јесен ове године. Он је рекао да је том приликом била шест пута већа тражња за еврообвезницама, те истакао да су на тај начин отворена врата Србији у свету, а с обзиром на то да је тржиште капитала у Лондону најразвијеније у Европи.