Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
15. септембра 2020.
TJURDENJEV I MALI
TJURDENJEV I MALI
MALI I TJURDENJEV
1/

Министар Синиша Мали са директором НИС-а Кирилом Тјурдењевим

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са генералним директором компаније НИС Кирилом Тјурдењевим, са којим је разговарао о инвестицијама те компаније који су важни за привреду целе земље, као и о њеном доприносу за буџет Републике Србије.

Саговорници су разговарали о пројекту Дубока прерада, који је кључни пројекат друге фазе модернизације Рафинерије Панчево, вредности око 300 милиона евра. Циљ је да се повећа дубина  прераде, односно да се добију веће количине највреднијих деривата, као што су дизел и бензин. Тјурдењев је упознао министра да пројекат има и еколошке бенефите, као што је престанак производње мазута са високим садржајем сумпора.

Мали је истакао да су такви пројекти од великог значаја за Републику Србију, јер доприносе већој стопи њеног привредног раста. Како је рекао, управо је због таквих инвестиција Србија апсолутни лидер када је реч о расту БДП-а.

Министар је истакао и да ће овако велике компаније, али и оне мање, увек имати поузданог партнера у држави, што се најбоље показало за време пандемије коронавируса, када је донет обиман Програм економских мера од 5,8 милијарди динара. Захваљујући донетим мерама, задржана је пуна запосленост, а незапосленост у другом кварталу ове године је на историјском минимуму од 7,3%.

Он се захвалио представницима компаније НИС, која запошљава више од 11.000 запослених, на одржању нивоа запослености током пандемије коронавируса, уз испуњавање свих обавеза према држави и запосленима и очување одговарајућег инвестиционог ритма који ће обезбедити даљи развој компаније.

Мали је закључио да је циљ државе да има такав регулаторни оквир који ће да подржава раст и развој привреде, јер то значи више нових радних места, веће плате и бољи квалитет живота грађане Србије.

 

Фото: Танјуг