Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
01. октобра 2020.
Састанак са ФС, фото

Министар Синиша Мали разговарао са председником Фискалног савета Павлом Петровићем

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са председником Фискалног савета Павлом Петровићем, са којим је разговарао о резултатима у текућој 2020. години, као и о буџету за 2021. годину, а уочи наредне Мисије Међународног монетарног фонда која почиње 5. октобра 2020. године.

Када је реч о резултатима у 2020. години, према тренутно расположивим подацима, они су бољи од планираних, те се очекује да Србија ову годину заврши са привредним растом који ће бити између -1% и 0%. Представници Фискалног савета су истакли да у пројекцијама раста за наредну годину треба одржати конзервативни приступ, као и да прихватају да пензије расту у складу са „швајцарском формулом“, а плате у складу са инфлацијом.

Саговорници су се сагласили да треба да постоји одређена флексибилност у буџету за наредну годину, а с обзиром на неизвесности због пандемије коронавируса. Сложили су се и да и даље треба наставити са јавним инвестицијама, а министар Мали је истакао да је апсолутни приоритет Владе РС даље улагање у изградњу путне и железничке инфраструктуре. Како је рекао, то ће додатно утицати на бржи привредни раст. Такође, министар је истакао да ће се и наредне године јавни дуг држати под контролом, као и дефицит.

Министар Синиша Мали је рекао да ће се и ове године поштовати календар када је у питању усвајање годишњег буџета, те да очекује да ће бити усвојен у Народној скупштини до 1. децембра.