Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
05. децембра 2019.
ZARONI HAMRUNI I MALI
ZARONI HAMRUNI I MALI
1/

Министар Синиша Мали разговарао са челницима Светске организације слободних зона

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са председником Одбора директора Светске организације слободних зона Мухамедом Ал Заронијем и извршним директором Самиром Хамрунијем, са којима је разговарао о даљем развоју слободних зона у Србији, а поводом отварања прве регионалне канцеларије те организације у Београду.

Министар Мали је упознао саговорнике са макроекономским резултатима Србије, те посебно истакао да је раст БДП-а у трећем кварталу ове године 4,8%, што је највећи раст у Европи. Он је додао да се Република Србија ове године успешно вратила на међународно финансијско тржиште, те да је имала две успешне емисије еврообвезница, по рекордно ниским каматним стопама. Мали је рекао и да је Србија апсолутни рекордер по вредности страних директних инвестиција (СДИ), као и да је у првих седам месеци имала 43% више СДИ него у истом периоду претходне године.

Он је додао да је задовољан постигнутим резултатима, али да постоји много потенцијала да се уради још више, те да је у том смислу важна сарадња са Светском организацијом слободних зона, која може да допринесе још већем броју инвеститора.

У том смислу, министар је рекао да Србија има квалитетну радну снагу и вредне људе, ниске оперативне трошкове, као и ефикасну Владу која је спремна да подржи долазак нових инвеститора, захваљујући којима се отварају нова радна места.

Представници Светске организације слободних зона су похвалили резултате које је Влада РС постигла и истакли да је то једна успешна економска прича. Они су рекли да намеравају да отворе регионалну канцеларију у Београду, те да видe велики потенцијал у Србији, и у даљем развоју слободних зона. Они су истакли да је свака слободна зона специфична, као и да треба да се уклопи у одређену економију.

Светска организација слободних зона је глобална непрофитна организација која заступа интересе слободних зона широм света. Тренутно броји преко 570 чланова, а данас постоји око 2.260 слободних зона и посебних економских зона широм света.

Групација слободних зона Србије, која се налази при Привредној комори Србије, је члан Светске организације слободних зона од 2016. године.

 

Фото: Танјуг