Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
07. новембра 2019.

Министар Синиша Мали разговарао са америчким амбасадором Ентонијем Годфријем

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду Ентонијем Годфријем, коме је пожелео добродошлицу у Србију и изразио наду да ће добро сарађивати у будућности.

Министар Синиша Мали је истакао да је Србија завршила важан процес фискалне консолидације, те да је привредни раст у трећем кварталу ове године износио 4,7 одсто. Како је рекао, очекује да до краја године буде премашена пројектована стопа раста од 3,5%. Он је такође истакао да је Србија успешно емитовала обвезницу на међународном финансијском тржишту, и то други пут у овој години, те да је добила историјски најнижу каматну стопу и на тај начин остварила милионске уштеде. Мали је додао и да добре економске резултате потврђују и међународне финансијске институције.

Амбасадор Годфри је похвалио економске резултате које је Србија постигла, и додао да је важно што је земља скинута са тзв „сиве листе“ ФАТФ јер су испуњени сви захтеви када је реч о борби против прања новца и спречавању финансирања тероризма.

Он је истакао да се нада да ће амерички инвеститори још више да улажу у Србију, те је као добар пример навео компанију Бехтел, која у оквиру конзорцијума гради Моравски коридор. Како је рекао, то је сигнал за све друге америчке компаније да могу да улажу у Србију.

Мали је додао да је Србија у првих седам месеци ове године привукла 2,3 милијарде евра страних директних инвестција, што је 43 одсто више него у истом периоду прошле године. Он је истакао и да је часопис „Фајненшл тајмс“ Србију прогласио за светског рекордера у привлачењу страних инвестиција.

Мали и Годфри су изразили очекивање да ће у будућности имати квалитетну сарадњу.

sinisa mali sastanak ambasada sad entoni godfri