Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. фебруара 2019.

Министар Синиша Мали разговарао са амбасадорком НР Кине у Србији Чен Бо

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се са амбасадорком НР Кине у Србији Чен Бо, са којом је разговарао о досадашњим заједничким пројектима две земље и о будућој сарадњи.

Министар је пожелео добродошлицу кинеској амбасадорки, која је недавно започела свој дипломатски мандат у Републици Србији, и посебно истакао одличну сарадњу са претходним амбасадором Кине Ли Манчангом, те додао да верује да ће успешна сарадња наставити.

Саговорници су се сагласили да Републику Србију и НР Кину вежу традиционало пријатељске везе, које су се последњих неколико година посебно ојачале, те да су у том контексту најважније области сарадње економија и привреда.

Министар је истакао значај кинеских инвестиција у Србију, а посебно нагласио улагање Зиђина у РТБ Бор, Хбиса у Железару Смедерево и долазак Линг Лонга у Зрењанин. Такође, на састанку је било речи и о кинеској банци „Bank of China“,
која је од недавно присутна у Србији, а која је пета највећа банка на свету. Министар је истакао да ће се управо у току следеће недеље састати са руководством те банке.

Синиша Мали је обавестио амбасадорку да ће крајем априла, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем, учествовати на Другом форуму о сарадњи у оквиру иницијативе „Појас и пут“ који се одржава у Пекингу. Он је нагласио значај те иницијативе и тог скупа који је један од најважнијих догађаја те врсте у свету.