Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
02. октобра 2020.
Танјуг5
Танјуг1
Танјуг2
Танјуг3
1/

Министар Мали у Турској: Отварамо нову велику индустријску зону

Делегација Републике Србије предвођена министром финансија Синишом Малим борави данас у једнодневној посети Турској, где наставља разговоре са високим представницима те земље, које је прошле недеље започео председник Републике Србије Александар Вучић. Председник Вучић се том приликом састао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, а два председника су разговарала о конкретним економским пројектима од значаја за Србију.

Делегација Републике Србије се данас састала са министром привреде, индустрије и технологије Мустафом Варанком, а тема састанка је била отварање нове велике индустријске зоне у Републици Србији.

„Због огромног интересовања не само турских инвеститора, већ инвеститора из целог света, намера нам је да отворимо још једну индустријску зону како бисмо им омогућили да у Србији добро и ефикасно послују. Управо звог тога, посетили смо индустријску зону Гебзе, која је позната по свом успешном пословању, а управо ће нам они помоћи да нешто слично урадимо и са нашом новом индустријском зоном. Подсећам вас да тренутно у Србији имамо 15 активних слободних зона, које одлично функционишу, али морамо и даље да повећавамо тај број с обзиром на жељу страних инвеститора да раде у нашој земљи. То увек значи више посла за наше људе, већу конкурентност на тржишту, па самим тим и веће плате. Ово је добар сигнал поготово с обзиром на кризу која влада у целом свету, а која је изазвану пандемијом коронавируса. Ми смо успешно успели да је пребродимо, имали смо одличан економски програм за подршку привреди, и инвеститори то већ препознају и верују нам“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је Србија апсолутни рекордер у привлачењу страних директних у региону, те да привлачи укупно две трећине страних инвестиција које стижу на западни Балкан. Како је навео, то је препозано и чувени Фајненшл тајмс који нас је прогласио за светске рекордере у привлачењу страних директних инвестиција.

„Страни инвеститори су презадовољни, имамо вредне људе, одличне раднике и управо због тога су инвеститори широм света заинтересовани за долазак у Србију. Наша економија је и за време кризе показала да је отпорна и флексибилна, и то инвеститори препознају. Подсетићу вас да ће према нашим пројекцијама Република Србија ову годину завршити са привредним растом од -1 до 0%, што ће бити и најбољи резултат у Европи. Чули сте јуче и представнике Европске банке за обнову и развој који су похвалили Србију и потврдили да ћемо имати најбоље резултате када је реч о привредном расту. Осим тога, незапосленост у другом кварталу нам је на историјски ниском нивоу од 7,3%, јавни дуг је под контролом и испод нивоа од 60% који прописује Мастрихт“ рекао је Мали.

Он је закључио да је намера Владе да Србија брже и више расте, те да постиже још боље резултате. Томе ће, како је рекао, свакако допринети нови турски инвеститори који ће још више улагати у Србију. Мали је подсетио да у нашој земљи послује много одличних турских компанија, те да је данас тај број већи од 800, док их је у 2015. години било око 130. Како је рекао, турске компаније запошљавају око 10.000 људи у Србији.

 

Фото: Танјуг