Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
01. новембра 2019.

Министар Мали се састао са директорком Светске банке за Западни Балкан

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са директорком Светске банке за Западни Балкан Линдом Ван Гелдер, са којом је разговарао о „Новој агенди раста“, на којој тренутно ради Светска банка, односно о приоритетима Србије за наредних пет година.

Наиме, Светска банка сматра да Србија има потенцијала да достигне још већи привредни раст, ако би стратешки, на прави начин, улагала у одређене секторе које томе могу да допринесу.

На почетку састанка, саговорници су се сагласили да охрабрује стопа раста из прошле године, која износи 4,4%, као и стопа раста из трећег квартала ове године, која према флеш процени Министарства финансија износи 4,7%. Према речима министра, очекивање је да раст за ову годину и надмаши пројектованих 3,5%. Мали је истакао и да је за следећу годину пројектован реални раст БДП од 4%.

Када је реч о приротетима за наредних пет година, Мали је истакао да сматра да је најважније образовање, како би Србија у будућности имала образовану и квалификовану радну снагу. Као други приоритет, министар је дефинисао дигитализацију и развој ИТ сектора.

Такође, Мали и Ван Гелдер су као приоритетну област истакли развој тржишта капитала. Министар је додао да као што се регион повезује путевима, може и да се повезује финансијским тржиштима. Ван Гелдер је напоменула да Србија у томе има апсолутну подршку Светске банке, те да може да служи као пример мале земље у којој се развија тржиште капитала.

Саговорници су се сагласили да је један од главних приоритета за наредну годину, који је дефинисан и са Међународним монетарним фондом (ММФ), повећавање ефикасности јавних предузећа, те да томе треба да се приступи на стратешки начин.

Светска банка ће у наредном периоду направити петогодишњи план (2020-2024) којим ће бити дефинисани циљеви и оквир кроз који ће Светска банка пружити подршку Србији у поменутом периоду. Такође, Светска банка ће објавити и „Нову агенду раста“ за Републику Србију кроз коју ће указати на потенцијалне изворе раста по секторима.

Министар Мали се захвалио на подршци коју Републици Србији пружа Светска банка, заједно за Међународном финансијском корпорацијом.

sinisa mali sastanak svetska banka