Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
26. новембра 2020.
SASTANAK O PROJEKTU IZGRADNJE METROA
SASTANAK O PROJEKTU IZGRADNJE METROA
1/

Министар Мали са компанијом Алстом о изградњи метроа у Београду

Министар финансија Синиша Мали састао се данас у згради Владе Републике Србије са представницима француске компаније Алстом, са којима је разговарао о изградњи метроа у Београду. Разговори су уследели одмах након потписивања Споразума о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Републици Србији, који је министар финансија Синиша Мали потписао са француским министром за спољну трговину Франком Риестером, а у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

На састанку је било речи о потписивању Меморандума о разумевању који би по први пут формализовао сарадњу француске и кинеске стране на пројекту изградње метроа у Београду. Меморандум би, по речима министра финансија Синише Малог, могао да буде потписан већ у јануару 2021. године.

Након потписивања Меморандума, договорено је да српска страна посети француску компанију Алстом, и да се том приликом упозна са предлозима за дизајн вагона, на којима ће почети да се ради у најкраћем року. Како је истакао министар Синиша Мали, радови на Макишком пољу би требало да почну до краја наредне године.

Договорено је и да ће наредне недеље на седници Владе Републике Србије бити формирана радна група за метро, која ће координисати све активности на изградњи овог важног пројекта.

Према актуелним договорима, француска страна ће бити задужена за елктромеханику, а кинеска страна ће се бавити грађевинским радовима на изградњи метроа.

Француска компанија Ежис тренутно ради на студији изводљивости, а претходно је урађена студија која предвиђа да прва линија београдског метроа иде од Макишког поља до Миријева, а друга од Миријева до Земуна.

 

Фото: Танјуг