Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
30. априла 2020.
_DSC2892
_DSC2274
_DSC2858
_DSC2369
_DSC2352
1/

Министар Мали разговарао са министром Сијартом и позвао мађарске привреднике да улажу у Србију

Министар финансија Синиша Мали састао се данас у Будимпешти са министром спољних и спољноекономских послова Мађарске Петером Сијартом, са којим је разговарао о економским мерама за подршку привреди које су две земље донеле, као и о стању економије које је изазвано пандемијом вируса Ковид-19.

Министар Мали је након састанка са мађарским министром, представницима медија рекао да је у оваквим околностима важна сарадња две земље, али и читавог региона.

– Последњих неколико недеља често смо се сретали, а одлични односи између нашег председника Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана говоре о томе да односи две земље никада нису били бољи. Веома ми је важно да то нампоменем с обзиром на то да цео свет пролази кроз никада већу економску кризу. Пре неколико недеља, економисти су говорили да је ова криза слична оној из 2008. године, а сада већ говоре да виши личи на чувену Велику депресију из 1929. године. У последњих 100 година се никада није десило да цео свет и цела глобална економија стане. То говори о томе да Мађарска, Србија и цео регион треба да сарађују још боље и још чвршће, како бисмо из ове кризе изашли што пре и наставили са нашим економским развојем. Данашњи разговор са господином Сијартом је био веома конструктиван и желим да похвалим мере које је мађарска Влада предузела како би подржала привреду. Ми смо у Републици Србији на ову кризу одговорили са јаким, агресивним и свеобухватним пакетом подршке од 5,1 млрд евра, што је 11% нашег БДП-а, а који подразумева одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, директна плаћања минималне зараде за запослене, као и велику гарантну шему у смислу јефтиних кредита за обртна средства и обезбеђивање ликвидности – рекао је Синиша Мали и додао да је то довело до тога да није велики број људи изгубио посао, те да је овај програм испунио своју сврху и погодио у циљ.

Он је нагласио да је привредни раст Републике Србије у првом кварталу износио 5%.

– Раст српске привреде у првом кварталу је био 5%, док је на пример пад БДП-а у Европској унији у истом периоду био -3,5%, у САД пад је -4,8%. Дакле, добри смо, борба је тешка и биће још тежа, а управо овакви разговори су важни како бисмо заједно били још бољи и јачи. Нарочито поздрављам мађарске мере које су усмерене на помоћ компанијама које желе да улажу у регион, дакле и у Србију. Да вас подсетим, Србија је прошле године имала 3,8 милијарди евра страних директних инвестиција, свака нова директна инвестиција значи нова радна места и већи БДП. Мађарски инвеститори су добродошли, позивам их да искористе ова средства и да дођу у Србију, да запосле наше људе, и да наравно остварују профит а ми ћемо наставити као две Владе да водимо рачуна о нашим јавним финансијама, да подржавамо нашу привреду, и да радимо одговорно – рекао је Мали.

Он је додао да је важна сарадња две земље у великим инфраструктурним пројектима.

– Настављамо велике инфраструктурне пројекте као што су брза пруга Београд-Будимпешта, а ту је и снабдевање гасом и пројекат Турски ток. Ми ћемо у наредних месец – два завршити са целокупним инфратруктурним пројектом који је везан за Турски ток који пролази кроз Србију. Дакле радимо све оно што раде одговорне али и много развијеније земље од нас. Хвала вам на гостропримству, очекујемо вас у наредним недељама у Београду, наставићемо да разговарамо  – рекао је Мали.

Он је подсетио да се са мађарским министром састао пре неколико недеља у српској престоници, те да је тада покренуто питање како ће мађарска мањина  да прелази границу само са личном картом, као и да је то у међувремену решено.

– Зато је важно да се често састајемо, дакле састанци и комуникација доводе до тога да брзо и ефикасно решавате проблеме, а у корист обе земље. Чекам вас у Београду и позивам мађарске инвеститоре да дођу у Србију, али такође и српске привреднике у Мађарској да се пријаве за ваш програм и да искористе тај новац за нове инвестиције. Само нас боља економија и нова радна места воде ка бољем сутра – закључио је Мали.

Министар Петер Сијарто рекао је да је јуче Влада Мађарске одлучила да оснује фонд од 25 милијарди форинти у виду тендера за мађарске компаније које желе да инвестирају у иностранству.

– Србија је једна од циљних земаља мађарских компанија, и то земља број један, тако да можемо бити сигурни да ће мађарским компанијама за улагања у Србију бити потребан значајан део буџета од 25 милијарди форинти – истакао је Сијарто.

Он је рекао и да велика улагања у инфраструктуру треба додатно убрзати.

– Јасно је да се велика заједничка улагања у инфраструктуру сада не смеју заустављати или отежати, већ их треба убрзати. Поред железничке пруге Будимпешта-Београд, до 2022. године биће изграђена и железничка пруга која повезује Сегедин и Суботицу.

Што се тиче сигурности снабдевања мађарским гасом, Србија ће имати важну улогу у наредним годинама, јер је српски део гасовода Турски ток већ изграђен и постављени су цевоводи. Зато смо одлучили да изградимо 15 километара гасовода од српско-мађарске границе до наше националне мреже, тако да ће од краја наредне године на овој јужној траси моћи годишње да се добије 6 милијарди кубних метара гаса – закључио је Сијарто.