Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
10. марта 2021.
фото
ROLF VENCEL, SINISA MALI
SINISA MALI, ROLF VENCEL
SINISA MALI
SINISA MALI
SINISA MALI, ROLF VENCEL
SINISA MALI, ROLF VENCEL
1/

Министар Мали разговарао са гувернером Развојне банке Савета Европе Ролфом Венцелом

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са гувернером Развојне банке Савета Европе Ролфом Венцелом, са којим је разговарао о заједничкој сарадњи и актуелним пројектима, као и о економској ситуацији у свету изазваном пандемијом корона вируса.

Министар Мали је најпре честитао гувернеру Венцелу на Златној медљи за заслуге којим га је одликовао председник Републике Србије Александар Вучић, на чему се Венцел посебно захвалио.

Мали је додао да је за Србију изузетно важна сарадња са Развојном банком Савета Европе, са којом се спроводе пројекти у области образовања, здравства, социјалне заштите, енергетске ефикасности. Он се захвалио Венцелу на тој подршци и истакао да му је драго што Србија има изузетно квалитетну и професионалну сарадњу са том институцијом.

Он се посебно захвалио на томе што Развојна банка Савета Европе даје подршку Србији у износу од 200 милиона евра за водоснабдевање и постројења за пречишћавање отпадних вода у јединицама локалне самоуправе у Србији. Такође, Мали је посебно истакао заједничке пројекте за студентско становање у Србији, затим финансирање пројекта универзитетске инфраструктуре, као и пројекте дуалног образовања.

Саговорници су разговарали и о издавању зелених обвезница за спровођење одређених пројеката из области заштите животне средине, што би, како је рекао министар, дало добар сигнал страним инвеститорима за даље улагање у Србију.

Венцел је похвалио одличне економске резултате које је наша земља постигла, са посебним нагласком на малом привредном паду из 2020. године, а истакао је и успешну вакцинацију коју Србија спроводи.

Мали и Венцел су се сагласили да се тржишта и очекивања инвеститора мењају, поготово услед пандемије корона вируса, те да је важно да се иде у корак са тим променама. Они су закључили да ће наставити добру сарадњу и заједнички рад на пројектима.