Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. септембра 2020.
SINISA MALI
CADEZ, MALI, PETROVIC
OBILAZAK KOMPANIJE VISARIS
PETROVIC, MALI, CADEZ
1/

Министар Мали позвао компаније и младе да се пријаве за програм „Моја прва плата“

Министар финансија Синиша Мали, заједно са председником Привредне коморе Србије (ПКС) Марком Чадежом данас је обишао компанију VISARIS DOO у Земуну, која је одлучила да подржи пројекат Владе Републике Србије „Моја прва плата“ и на тај начин обезбеди појачање свог тима.

Министар Мали је приметио да VISARIS DOO, која већ деценијама производи савремене рендгене, успешно послује, као и да су се породичне компаније попут њих одлично избориле са кризом изазваном вирусом корона уз помоћ државе, те да иду корак даље и отварају нова радна места за младе.

„Једни сте од 5.636 предузећа колико се већ пријавило за програм – Моја прва плата. До сада је понуђено 13.500 радних места, на 8.500 позиција. Веома сам задовољан јер је велики одзив наших привредних субјеката“, објаснио је Мали и додао да је масовна пријава потврда да је правилно сагледана ситуација у нашој привреди.

Мали је навео да 1. октобра 2020. године почиње пријава младих за позиције које су компаније претходно пријавиле за програм „Моја прва плата“, а шансу за запошљење добиће 10.000 кандидата.

„Овај програм је усмерен ка младима, да онима који су завршили средњу школу и факултет, а који немају посао, држава помогне тако што ће део плате покрити у периоду од девет месеци. Исплаћиваће се 20.000 за оне са завршеном средњом школом и 24.000 динара за оне који су завршили факултете. Остатак плате обезбедиће послодавац“, навео је Мали.

Говорећи о значају пројекта, министар Мали је истакао да верује да ће након периода од девет месеци, колико траје програм, млади или остати код истог послодавца или са тим искуством лакше пронаћи нови посао.

„Директор предузећа VISARIS DOO господин Марко Петровић ми је рекао да ће уложити девет месеци рада у младе који ће у оквиру овог програма добити шансу за прво радно искуство, а уколико се добро покажу, добиће посао. Ми ћемо из буџета издвојити две милијарде динара у ову сврху. Позивам компаније у Србији да се пријаве за учешће у овом програму“, рекао је Мали и додао да рок за пријаву истиче сутра.

Мали је подсетио да се држава током пандемије трудила на више начина да помогне и радницима и послодавцима, као и да су пре пар дана исплаћене две минималне зараде у износу од 60 одсто, односно још 596 милиона динара за преко 16.000 запослених у 10.200 новооснованих предузећа. Претходно је уплаћено пет минималних зарада за преко милион запослених у око 235 хиљада привредних субјеката.

„Да бисмо се изборили са COVID-19, односно умањили негативне последице уложили смо око 5,8 милијарди евра. Тај новац је утрошен за исплату минималних зарада, одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, а ту је и Фонд за развој, гарантна шема, као и 100 евра које смо исплатили сваком пунолетном грађанину у Републици Србији. То је омогућило да немамо најцрњи сценарио који можемо видети у великом броју других земаља“, навео је он и подсетио да је Србија у другом кварталу забележила рекордну незапосленост од чак 7,3 одсто.

Он је навео да се пројектом „Моја прва плата“, између осталог послодавци подстичу да одрже запосленост, а пружа им се и помоћ приликом отварања нових радних места.

„За нас је приоритет да обезбедимо радна места, радно искуство, али и додатно знање, нешто што у овом тренутку млади можда нису имали прилику да стекну само након завршене средње школе или факултета. Ово је права прилика“, рекао је он.

Министар Мали је закључио да је ситуација по питању пандемије још увек неизвесна, али да је макроекономска ситуација земље стабилна, као и буџет, те да се нада да ће Србија имати једну од највиших стопа раста у Европи.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж је рекао да је пројекат „Моја прва плата“ плод дугог промишљања како на прави начин помоћи да се упосле млади и да стекну прво радно искуство.

„Највише је позиција за младе који су завршили средњу школу, око 70 одсто. Позиције за младе са завршеним факултетом су у највећем делу за инжењере, архитекте, лекаре, зубаре. Широк је спектар понуђених позиција“, објаснио је он и додао да је држава структурно и организационо помогла да се пројекат реализује.

Директор VISARIS DOO Марко Петровић је истакао да учешће у програму „Моја прва плата“ њима, пре свега, помаже да запосле људе, чак и у већем обиму од планираног.

„Мислим да је учешће у програму значајно и за наше добављаче, које позивам да се пријаве, зато што ће то помоћи да се повећа обим њиховог пословања. Хвала министру Синиши Малом на храбрим и темељним одлукама које су допринеле да се умање последице пандемије COVID-19, захваљујући чему смо једна од најуспешнијих земаља у овим тешким временима“, рекао је Петровић.