Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
28. фебруара 2019.

Министар Мали: Јединствени информациони систем – клик до информација

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали присуствовао је данас, заједно са председницом Владе Аном Брнабић, министром за државну управу и локалну самоуправу Бранком Ружићем и амбасадором Швајцарске у Србији Филопом Геом, промоцији Јединственог информационог система локалне пореске администрације одржаној у хотелу „Crown Plaza“ у Београду.

Пуштањем у рад Портала Јединственог информационог система локалне пореске администрације 1. јануара, грађанима и привреди омогућено је да на клик дођу до информација о свом порезу на имовину и другим изворним јавним приходима, али и да поднесу пријаву за утврђивање пореза на имовину физичких и правних лица.

Тим поводом, Мали је истакао да је за њега, као министра финансија, сваки вид олакшавања рада привреди изузетно важан.

„Веома је значајно и то да су, по први пут, подаци локалних пореских администрација смештени на једном месту, у јединственој форми“, рекао је министар и додао да Влада и ресорна министарства овим добијају комплетан увид у успешност и динамику плаћања пореза.

Мали је истакао да се на тај начин омогућава прецизно праћење јединица локалне самоуправе и мерење колико се успешно наплаћују јавни приходи, што може да буде мера и за трансфере са републичког на локални ниво.

Министар је искористио прилику да најави и нову услугу Пореске управе – издавање пореског уверења о плаћеним обавезама у електронском облику.

„Од данас та уверења Пореска управа издаје и елетронски, тако да ћете још мање времена проводити на шалтерима, моћи ћете одмах електронски то да обавите“, објаснио је министар.

Према речима министра, реч је о уверењима о плаћеним порезима, доприносима за здравствено осигурање, ПДВ-у, као и о другим плаћеним порезима и доприносима.

„Портал представља допринос развоју наше економије и дугом путу дигитализације којој је Влада Србије посвећена“, рекао је министар Мали.

Говорећи о реформи Пореске управе, Мали је истакао да је она већ започета и да ће до 30. јуна бити потпуно реорганизована.

„Са новом систематизацијом и новим људима, који ће бити обучени на одговарајући начин, број филијала ће бити смањен са 78 на 37. То ће омогућити Пореској управи већу ефикасност“, нагласио је министар.

Он је додао да ће у 2020. бити на снази нова фискална политика која ће омогућити да све фискалне касе у исто време буду у комуникацији са Пореском управом, а све са циљем откривања сиве економије.

„До краја године ћемо набавити и софтверске пакете који ће бити усмерени на то да се све наплате обрачунавају одмах тако да може брже да се изврши повраћај ПДВ-а путем тзв. електронске фактуре, пошто је то био један од најважнијих захтева привреде“, рекао је министар.

Јединствени информациони систем помоћи ће Србији да напредује на Дуинг бизнис листи, напомиње председница Владе Србије Ана Брнабић и истиче да ће то омогућити нашој земљи нове инвестиције и радна места.

„Увођењем еУправе уводи се основни ред у држави. Највећи бенефит за државну управу је што ми здрав разум и ред уводимо у државну управу, а за грађане и привреду постајемо сервис“, навела је премијерка.

Присутнима се на промоцији Јединственог информационог система локалне пореске администрације обратио и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, истакавши да је ова област захтевала темељно уређење, јер је због непописане имовине и несређених евиденција и наплата пореза била лоша.

„Успостављање Јединственог информационог система локалне пореске администрације (ЛПА) веома је важно за развој локалне самоуправе, јер су порези значајан део њихових
прихода, из којих финансирају изградњу инфраструктуре, рад вртића, развој комуналних услуга и друге свакодневне потребе грађана”, изјавио је министар Бранко Ружић.

Фото: Танјуг