Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
27. новембра 2020.
Фото1
Фото
1/

Министар Мали и амбасадорка Кине Чен Бо разговарали о изградњи метроа у Београду

Министар финансија Синиша Мали разговарао је са амбасадорком НР Кине у Србији Чен Бо о заједничким инфраструктурним пројектима две земље, са нагласком на пројекту изградње београдског метроа.

На почетку састанка, амбасадорка НР Кине је честитала министру на именовању за председника српског дела Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу са НР Кином.

Када је реч о изградњи метроа, саговорници су се сагласили да је реч о изузетно важном пројекту за Београд и Србију, који ће допринети модернизацији српске престонице. Како је договорено на састанку, већ наредне недеље ће бити одржан састанак са компанијом Power China, а након што су јуче одржани разговори са француском компанијом Алстом. Наиме, у јануару 2021. године биће потписан уговор који ће формализовати сарадњу кинеских и француских партнера на пројекту изградње метроа.

Министар је обавестио амбасадорку и да ће наредне недеље на седници Владе бити образована радна група која ће координисати све активности када је реч о изградњи метроа. Према његовим речима, радови на Макишком пољу би требало да почну крајем наредне године.

Саговорници су на састанку договорили и да ће направити средњорочни план за сарадњу, у коме ће се наћи сви заједнички пројекти, како из области инфраструктуре, тако и области иновација, високе технологије итд. Тај план би, по речима министра Малог, могао да се наслони на постојећи програм „Србија 2025“.

Синиша Мали је рекао и да ће капиталне инвестиције наредне године чинити рекордних 5,5% БДП-а, што ће додатно утицати на већи привредни раст. Он је додао да је изградња инфраструктуре један од апсолутних приоритета Владе, и да је у том смислу изузетно значајна подршка НР Кине.

Министар Мали се захвалио амбасадорки на помоћи и подршци коју је НР Кина током целе године пружала Републици Србији у борби са коронавирусом и истакао да је пријатељство две земље челично, што се управо види у тим најтежим тренуцима.