Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
04. фебруара 2019.

Министар финансија Синиша Мали разговарао са директором у ЕИБ-у Матеом Ривелинијем

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са директором за Словенију, Хрватску и Западни Балкан у Европској инвестиционој банци (ЕИБ) Матеом Ривелинијем, са којим је разговарао о текућим и будућим пројектима у Републици Србији који се спроводе уз подршку те финансијске институције.

Саговорници су разговарали о пројектима из области здравства, образовања, инфраструктуре и екологије који су у току, а који ће, како су се сложили, умногоме допринети побољшању квалитета живота људи у Србији.

На састанку је било речи напре о пројектима попут Клиничког центра А и Клиничког центра Б, који подразумева модернизацију, унапређење и проширење, односно доградњу болница у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевацу, као и о подршци за општинску и регионалну инфраструктуру.

Мали и Ривелини су разговарали и о пројекту модернизације школа, за који је министар истакао да је веома битан за Владу Републике Србије, јер је један од њених приоритета боље и квалитетније образовање за младе. Осим тога, тема састанка је био и пројекат истраживање и развој у јавном сектору.

Посебно су истакнута и два нова пројекта који ће се радити уз подршку ЕИБ-а, а који се односе на финансирање изградње аутопута Ниш-Плочник-Мердаре I фаза (Ниш-Плочник) у износу од 100 милиона евра и пројекат реконструкције и изградње локалне инфраструктуре у подручјима на мигрантској рути у износу од 40 милиона евра, који ће спроводити Канцеларија за управљање јавним улагањима.

Саговорници су се сагласили да ће редовно одржавати састанке, како би могли да прате динамику спровођења актуелних пројеката.

Вредност укупно потписаних и ратификованих споразума са ЕИБ-ом од 2001. године износи 3,2 милијарде евра.