Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. јануара 2019.

Министар финансија Синиша Мали разговарао са амбасадором Немачке у Србији Томасом Шибом

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке у Србији Томасом Шибом са којим је разговарао о одличној сарадњи две државе, као и о све већим улагањима немачких привредника у Србију. На састанку је било речи и о дугу који је СР Немачка у децембру претходне године отписала Републици Србији.

Министар Мали је истакао да су последњих година кроз различите програме у сарадњи са Владом Републике Србије, локалним институцијама, Немачком развојном организацијом (GIZ), Немачком развојном банком (KfW), као и бројним партнерима, подржане реформе и промене које су пре свега усмерене на одржив економски развој.

„Осим реформи које се тичу одрживог економског развоја, значајни су и подстицаји за унапређење животне средине, као и унапређење демократског грађанског друштва и државне администрације“, рекао је Мали.

Он је додао да је сарадња са СР Немачком значајна и због одличних привредних веза.

„У нашој земљи послује четири стотине фирми из Немачке, у којима ради око педесет хиљада људи. Инвеститорима је од кључног значаја да послују у земљи која је стабилна, а Србија је спровела бројне реформе чији се економски ефекти сада виде. Србија чини све како би била што атрактивнија за улагања, како бисмо створили још повољнију пословну климу и имали још више инвеститора. Све то води ка одличном резултату – спољнотрговинска размена са Немачком је у сталном порасту“, истакао је министар.

Министар финансија је подсетио да је сада у фокусу макроекономска стабилност, равнотежа између раста јавне потрошње, инвестиција и повећања активности наше привреде.

„Први корак који смо спровели је смањење доприноса за незапослене, а у сталном смо контакту са привредницима како бисмо као држава учинили још више за стимулацију додатног улагања у нашу земљу, што подразумева и улагања у инфраструктуру“, рекао је Мали.

Амбасадор СР Немачке у Србији Томас Шиб је рекао да је сарадња Немачке и Србије пружила видљиве ефекте, и истакао да је посебан фокус на подстицању одрживог раста и запошљавању.

Саговорници су разговарали и о дугу у износу од 18,5 милиона евра који је Влада Републике Немачка отписала Републици Србији у децембру 2018. године, а због добрих перформанси и економских резултата. Реч је о дугу у оквиру Париског клуба поверилаца.