Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
21. априла 2020.
4263d036-70cb-4495-ac53-1b6f8321ed31

Министар финансија Синиша Мали потписао Споразум о заједничким набавкама медицинских средстава

Министар финансија Синиша Мали данас је у име Владе Републике Србије потписао Споразум о заједничким набавкама медицинских средстава, чиме је Република Србија приступила овом мултилатералном споразуму који су потписале све чланице Европске уније.

Сврха овог споразума јесте заједничка набавка медицинских средстава, која је тренутно ургентна у циљу борбе против пандемије вируса COVID-19, као и у сврху обезбеђења свих будућих медицинских потреба. Под медицинским средствима која могу бити предмет заједничке набавке, Споразумом су предвиђени сви лекови, медицински уређаји и друга роба и услуге који су намењени борби против прекограничних опасности по здравље.

Учешћем у овом Споразуму Република Србија добија могућност да набави неопходну медицинску опрему по нижим ценама, као и да поред домаћих експерата користи и експертизе стручњака Европске комисије и других потписница Споразума у обезбеђењу опреме и лекова високог квалитета.

Очекује се да ће заједничка набавка ојачати куповну моћ уговорних страна и осигурати равноправан приступ медицинској опреми у борби против озбиљних прекограничних претњи по здравље.