Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
06. октобра 2020.
SINISA MALI

Мали: Уверен сам да ће бити повећања плата следеће године

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је уверен да ће  плате у јавном сектору бити повећане од наредне године, као и да ће конкретнији проценти повећања бити познати након разговора са Међународним монетарним фондом (ММФ) у наредне две недеље.

„Хајде да сачекамо септембар и октобар да видимо конкретне податке, али ја сам у овом тренутку 99 одсто сигуран да ћемо да успети да обезбедимо повећање плата у јавном сектору. Као што је и председник Александар Вучић више пута поновио, приоритет је раст животног стандарда грађана. Упркос вирусу корона, сигуран сам да  можда ниједна земља у Европи на овакав начин као ми неће успети да повећава и плате и пензије, као и минималну зараду“, навео је Мали гостујући на РТС-у и додао да ћемо тачно знати како ће изгледати буџет за 2021. годину у року од две недеље када се завршавају разговори са ММФ-ом.

Министар је подвукао да конкретни резултати и планови довољно говоре о стабилности наших јавних финансија и  економској снази Србије.

„Само ћу подсетити да од 1. јануара 2021. године ми идемо са повећањем минималне зараде за 6,6 одсто, а пензије ће сходно швајцарској формули бити увећане за 5,9 одсто“, рекао је министар финансија.

Мали је истакао да се, када је Западни Балкан у питању, највећи део средстава слива у Србију као највећу и доминантну економију. На питање о средствима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) која су опредељена за Западни Балкан, Мали је појаснио да ће Србија добити око 700 милиона евра.

„По питању ЕБРД-а и њихове подршке, пре свега, хвала им на великом поверењу. Реч је о улагањима у инфраструктуру, попут изградње ауто-пута од Ниша до Плочника, о ауто-путу који иде ка Приштини. А ту су и улагања у микро, мала и средња предузећа. То је веома важно, а ми смо успели да у време највеће економске кризе ту основу наше привреде сачувамо. Предвиђена су и улагања која се односе на иницијативу ‘мини шенген’“, објаснио је Мали.

Он је додао да подршка не стиже само од ЕБРД-а, већ да очекујемо значајну подршку и од Америчке развојне агенције (DFC) која је пре две недеље отворила канцеларију у Београду.

„Погледајте и подршку коју добијамо кроз потврђени кредитни рејтинг и кроз остале међународне финансијске институције. Само прошле недеље председник Вучић и ја смо имали разговоре са Светском банком, а сви они заједно верују у чврсте темеље које смо изградили и чврсто верују у нашу економску будућност“, рекао је Мали.

По питању Економско-инвестиционог плана Европске уније за Западни Балкан, министар финансија је рекао да је очекивано 12 милијарди, али да ће према информација којима располаже бити опредељено 9 милијарди евра.

„Чекамо извештај Европске комисије. Према информацијама које имам, добићемо похвале за економски програм који смо спровели, за начин на који је Србија реаговала када је у питању борба против вируса корона. Такође, добићемо и похвале за здравствену ефикасност у кризи. Истовремено, ту су и похвале за привлачење страних директних инвестиција, јер смо и поред пандемије успели за девет месеци ове године привучемо скоро две милијарде евра инвестиција“, објаснио је Мали.

На питање о набавци борбених беспилотних летелица „бајрактар“ у Турској, Мали је рекао да је јачање војне способности Србије у току.

„Као што је више пута председник Вучић напомињао, инсистирамо на миру и стабилности у реиону, али морамо да радимо и на јачању војне способности. У овом тренутку још увек преговарамо. Дронови су веома интересантни за нашу војску, а ови турски су се веома добро показали у целом свету. У наредних пар дана имаћемо конкретне информације“, навео је он.

Мали је рекао да ће фокус у наредном периоду бити на наставку  економских реформи, економског раста, борби за раст животног стандарда, али и развој здравственог система у Србији.

„Очекујемо реализацију планираних пројеката предвиђених планом ‘Србија 2025’, што треба да доведе до тога да просечна пензија буде око 430 евра, а просечна плата око 900 евра до краја 2025. године“, закључио је Мали.