Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
22. јуна 2020.
IMG

Мали: Усмерени смо ка испуњењу наших обећања, циљ је већи животни стандард грађана

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је рекао да се креће са озбиљним и одговорним радом, како би се у што краћем временском периоду испунила обећања, увећао животни стандард грађана и да би се дошло до циља – просечне плате од 900 евра и просечне пензије од 440 евра. Он је захвалио грађанима на указаном поверењу.

„Сада се ствари убрзавају, отварају се нове фабрике, нова радна места. Ради се на отварању ауто-путева. Сада се много брже долази до циља. Имајући све то у виду, реално је да са пројектованим стопама раста дођемо до просечне плате од 900 евра, пензије до 440 евра“, истакао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Министар је подсетио да је испуњено обећање да ће просечна плата на крају 2019. године бити 500 евра, али захваљујући тешким реформама које је иницирао и спровео председник Републике Србије Александар Вучић.

„Нама је требало пар година да дођемо до плате од 500 евра, али то је било време финансијске консолидације, време када смо здравили наш буџет. Сада је ситуација у потпуности другачија, не заборавите да је Србија остварила стопу раста од 5 одсто и да је прва у Европи, према подацима Евростата“, истакао је он.

Говорећи о предстојећој ревизији споразума са Међународним монетарним фондом која се очекује ове недеље, министар Мали је навео да ће главне теме бити спровођење економских мера услед пандемије вируса корона, али и програм „Србија 2025“.

„Ревизију споразума и састанке са Мисијом ММФ-а ћемо одржати  онлајн. Треба да се погледа стање у буџету, начин на који смо до сада спровели мере услед пандемије вируса корона. Показали смо да смо озбиљни, водили смо рачуна о привредницима, али и о грађанима. Они сами кажу да смо спасили нашу економију“, рекао је он и додао да ће последња уплата минималне зараде бити 7. јула.

Министар је истакао да је захваљујући мерама очувана економија Србије, као и да са правом желимо да задржимо водећу позицију у Европи.

„Са ММФ је тема и програм ‘Србија 2025’. Сада са овом ревизијом аранжмана очекујемо јоћ веће убрзање свих активности. С тим у вези, од изузетног је значаја што се Моравски коридор већ гради, крећемо у изградњу и других брзих саобраћајница. Почињемо разговоре са партнерима, а до краја лета крећемо у масовну изградњу водоводне и канализационе мреже у Србији. Ми желимо већ сутра да кренемо у спровођење, да бисмо испунили обећање које смо дали грађанима“, навео је Мали.

Он се осврнуо и на велике инфраструктурне пројекте у Граду Београду, попут метроа, који ће се реализовати у наредном периоду.

„Мени је важно да и за Град Београд долазе бољи дани. Имамо разговоре и са Французима и са Кинезима када је реч о метроу. Следећих недеља излазимо са идејом и јасном динамиком, при чему је пројекат прве линије метроа већ кренуо да се ради. Сада радимо на структури финансирања. Треба да се ради и фабрика за пречишћавање воде, а тема наредних месеци биће и нови мост преко Саве, код Београда на води. Врло брзо ћемо изаћи са структуром, пројектом и динамиком извођења радова“, рекао је он.

Мали је закључио да ће се у Србију улагати равномерно, јер је све усмерено ка побољшању животног стандарда грађана и убрзаном развоју наше економије.