Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
04. фебруара 2020.
FABRICI I MALI
SINISA MALI
FABRICI I MALI
FABRICI I MALI
1/

Мали: Убрзано радимо на реформама, ЕУ препознаје економске резултате

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са шефом Делегације Европске Уније (ЕУ) у Србији Семом Фабрицијем и том приликом му уручио нови документ Програм економских реформи (ЕРП).

ЕРП је најважнији стратешки документ Владе Србије када је реч о координацији економских политика унутар Србије, региона и са земљама чланицама Европске уније.

Реч је, како је објаснио министар Мали, о документу који сажима вођење политике у свим областима друштва, а које би за резултат требало да имају –  већи раст животног стандарда и бржи раст наше економије.

„Ово је за нас најважнији стратешки документ који треба да подржи резултате фискалне консолидације коју смо остварили у протеклих пар година и који треба да унапреди пословно окружење и пословање у Србији и убрза стопе раста у нашој земљи“, објаснио је Мали.

Министар је подсетио да је прошле недеље, у најновијем извештају, Европска комисија истакла да је снажан раст домаћег производа Србије погурао раст економије Западног Балкана.

„У извештају ЕК прошле седмице добили смо низ позитивних оцена и Србија је оцењена као мотор  развоја целог овог региона. Са великим задовољством желим да обавестим грађане Србије да смо прошлу годину завршили, по флеш процени Републичког завода за статистику, са привредним растом 4,2 одсто, а то се надовезује на стопу раста из 2018. године која је износила 4,4 одсто. Дакле, ушли смо у фазу високих стопе раста наше економије које омогућавају бржи раст не само квалитета живота наших грађана него обезбеђују и веће плате и пензије“,  рекао је министар Мали.

Према његовим речима, прошла година је четврта у низу коју смо завршили са суфицитом у буџету од 12, 8 милијарди динара, што указује довољно на озбиљност наше економске политике и начину на који се одговорно бринемо о сваком динару пореских обвезника.

„Рекордна година била је и за стране директне инвестиције, које су износиле 3,8 милијарди евра,  стопа незапослености по први пут у трећем кварталу била је испод десет одсто. То је и даље високо, али се боримо за свако ново место, за сваку фабрику. Управо овај стратешки документ усмерен је ка томе да наставимо са високим стопама раста наше економије и да наставимо са реформама нашег друштва и наше земље“, нагласио је Мали.

Он је додао да је основ овог документа, осим економских политика које су везане за саму привреду, и улагање у образовање, дигитализацију, транспрот и инфраструктуру.

„Ту су и мере које ћемо покушати да спроведемо по питању унпређења пословног окружења и програми као што су е-папир, е-аграр, дакле све оно што треба да смањи администрацију, убрза процедуре и олакша пословање и живот у нашој земљи а да на крају све то има свој ефекат у буџету али и стопи раста који ће нам пак омогућити и веће стопе раста и веће зараде“, прецизирао је Мали.

Он је подсетио да Министарство финансија у процесу придруживања Србије ЕУ има важну улогу, јер учествује у раду свих 35 преговарачких поглавља, а има руководећу улогу у 8 поглавља, од којих је 6 већ отворено.

Мали се на крају захвалио Сему Фабрицију и његовом тиму на подршци да реформе буду што брже спроведене и како бисмо брже завршавали преговоре у оквиру сваког поглавља и приближавали се пуном чланству у ЕУ.

Шеф Делегације Европске Уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици изразио је задовољство због завршеног документа ЕРП, нагласивши да се у њему налазе битне политике везане за просперитет Србије и придруживање ЕУ.

Он је подсетио да се програм ради већ седам година и да садржи политике које ће помоћи Србији да се више интегрише у европску економију.

О ЕРП-у ће се дискутовати, у мају ове године, у Бриселу.