Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
04. марта 2021.
SINISA MALI

Мали: У трећем пакету помоћ и за незапослене

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да ће, у оквиру трећег пакета помоћи државе, за шта је издвојено око 250 милијарди динара, помоћ добити и незапослени.

„Држава жели да помогне и онима који су, нажалост, изгубили посао током пандемије корона вируса. Дакле, помажемо свим грађанима, и незапосленима на КиМ и у централној Србији, помажемо привреди и покривамо све који су осетили негативне последице пандемије. Што се тиче модалитета помоћи за незапослене, брзо ћемо изаћи са предлогом, већ увелико радимио на томе са Националном службом за запошљавање“, истакао је Мали за ТВ Вести.

Подсетио је да ће пријава за помоћ свим пунолетним грађанима почети 28. априла и да ће бити организована као и прошле године, преко кол центра и портала Управе за Трезор.

„Исплатићемо два пута по 30 евра свим пунолетним грађанима који се пријаве за ову врсту помоћи. Довољно је да се једном пријаве, а друга исплата од 30 евра ће им стићи аутоматски. Исплата ће бити организована у мају и у новембру ове године. То важи за све држављане Републике Србије, а предвиђено је и додатних 50 евра за пензионере, који не морају да се пријављују, јер ће аутоматски добити уплате. Прву уплату могу да очекују већ прве недеље маја“, рекао је Мали.

Министар објашњава да да ће помоћ од 100 евра добити сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док незапослени у јужној покрајини могу очекивати додатних 100 евра.

„То је новина када је помоћ за грађане у питању, још размишљамо о модалитетима и ускоро излазимо и са тим предлогом“, каже Мали и додаје да је то још једна потвда да смо као држава спремни да помогнемо и највећи терет кризе преузмемо на себе.

Министар објашњава да смо пакетима помоћи привреди избегли најгора сценарија, масовна отпуштања и затварање фабрика, јер је држава реаговала правовремено. Подсећа да стопа незапослености, према најновијим подацима Републичког завода за статистику, износи 9 одсто и да је нижа него 2019., пре пандемије.

„ Године 2013. стопа незапослености била је чак 25.9 одсто.  Тешке реформе које смо спровели захваљујући председникуАлександру  Вучићу довеле су до тога да данас имамо суфицит у буџету већ четири године заредом, да градимо фабрике, ауто-путеве, болнице, да доводимо велике инвеститоре и да сада имамо новца за три пакета помоћи како бисмо сачували не само економију, већ и грађане. Са масовном имунизацијом, јер је вакцина постала оруђе за економски опоравак, за неколико месеци отворићемо потпуно нашу економију и наставићемо да нижемо успехе“, каже Мали.

Додаје да је удео јавног дуга у БДП-у и даље испод 60 одсто и да је потпуно под контролом, за разлику од многих земаља. Подсећа да је наша земља забележила најбоље резултате Еворпи, што је потврдио и Републички завод за статистику.

„Имали смо најмањи пад БДП-а у Европи, само минус 1. И као што видите, многе друге земље, које су развијеније од нас, пале су много више, пре свега, Италија, Шпанија и Француска.

Додаје да је држава пакетима помоћи успела да сачува производне капацитете. За разлику од претходне године, новина је да сада половину минималне зараде за три месеца по запосленом добијају и велика предузећа.

„Реч је о укупно 1.500.000 запослених. Свако од њих ће добити за три месеца укупно 48.000 динара од државе. Када је реч о условима за коришћење ове мере, привредници који желе да користе ову меру не смеју да смање број запослених за више од 10% до истека три месеца од исплате последњег минималца и не могу да исплаћују дивиденде“, истиче министар.

Додатно ће се помоћи и туризму, сектору који је најугроженији, каже Мали. Они ће поред ове помоћи добити додатну целу минималну зараду. Осим тога, додаје министар, помажемо и градске хотеле, који ће добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по смештајној јединици. Прошле године ту помоћ је добило 312 хотела.

Мали наглашава да пакет предвиђа подршку и сектору превоза путника у друмском саобраћају и аутобуских станица. „Аутопревозници ће добити 600 евра по аутобусу. Регистровано је 6.125 аутобуса, за које је могуће остварити ову врсту помоћи“, рекао је он.

На питање како коментарише критике да је помоћ требала бити усмерена само на најугроженије, Мали каже да су се водили другом политиком, а то је да треба помоћи целој привреди, јер су кризу коју је изазвала пандемија, осетили сви, и мала, средња али и велика предузећа, у мањој или већој мери.

„Ако саберемо целокупну помоћ заједно са прошлом годином, дакле сва три пакета, добијате укупно 8 милијарди евра, а можда чак дођемо и до хиљаду милијарди динара“, каже Мали.

Објашњава да му је најважније то што је држава на овај начин створила поверење код грађана и привреде да, када год је криза, на државу се можете ослонити.

Напоменуо је и да је Србија можда једина земља у Европи која је ове године повећала зараде у јавном сектору, пензије и минималну зараду и да не одустаје од плана „Србија 2025“ где ће просечна плата бити 900 евра. Подсетио је да ће до краја године бити изграђено чак осам ауто-путева.

„Приоритет нам је, осим очувања живота људи и привреде, и подизање стандарда грађана и томе смо веома посвећени“, истиче Мали.

Министар се осврнуо и на борбу против сиве економије и истакао значај наградне игре „Узми рачун и победи“ нагласивши да смо 2020. имали бољу наплату пореза на додату вредност него 2019. Најављује ускоро и још једну наградну игру, а циљ је подизање свести грађана о значају борбе против сиве економије.

„Узимањем фискалних рачуна боримо се против сиве економије, дајемо новац у буџет за изградњу аутопутева, набавку лекова и вакцина, изградњу школа и болница, на крају крајева, управо бољом наплатом ПДВ-а имамо новца и за све пакете помоћи“, рекао је министар.