Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
31. децембра 2019.
SINISA MALI

Мали: У Нову годину са већим пензијама и увећаном минималном ценом рада

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали каже да у Нову 2020. годину улазимо са добром ситуацијом у буџету, да се очекује привредни раст од четири одсто, те да ће уследити ново повећање плата и пензија од септембра.

Он подсећа да ће већ од сутра, 1. јануара 2020. године, наши најстарији суграђани имати увећана примања и то за 5,4 одсто.

„Свим грађанима Србије желим да у Новој 2020. години буду пре свега здрави, срећни, као и да се њихов лични буџет знатно увећа. Посебно сам срећан због наших најстаријих грађана, јер смо успели да увећамо њихова примања за 5,4 одсто. Наиме, пензије су претходне три године повећаване у складу са могућностима, а у септембру 2018. и потпуно је укинут Закон о привременом смањењу пензија, уз повећање најнижих примања најстаријих суграђана, од 5 одсто. Сада су нам отворена врата, да уз привредни раст, на реалним основама, примања наших грађана расту све више“, рекао је Мали.

Министар финансија је подсетио да се пензије, већ од сутра, усклађују на основу просечне плате и стопе инфлације, односно по швајцарском моделу.

„У односу на износе пензија у 2014. пре смањења, а укључујући и предвиђено повећање у 2020. години од 5,4 одсто пензије су повећане у распону од 13,7 до 19,4 одсто. Пошто планирамо раст од четири одсто, то нам додатно отвара врата за повишице. Истовремено, приходи расту, а држимо расходе под контролом“, истакао је Мали и додао да ће се средином 2020. године знати колико ће држава моћи да издвоји за нове повишице.

У Нову 2020. годину улазимо са још лепих вести – увећаном минималном ценом рада за 11,1 одсто.

„Реч је о апсолутно највећем повећању икада у Србији. Од сутра, око 350.000 радника, који примају минималну накнаду за рад, зарађиваће 172,5 динара по сату. Увећање је са 27.022 на 30.022 динара“, објаснио је Мали.

Он каже да ће поред раста минималне зараде, да би се додатно растеретили послодавци, бити смањени доприноси за ПИО фонд од 0,5 одсто на терет послодавца, као и да ће бити повећан неопорезиви део зараде са 15.300 на 16.300 динара.

„Држава има јасну намеру да постепено смањује пореско оптерећење зарада на терет послодавца, тако да ће од сутра, 1. јануара тај терет износити 61 одсто, са тенденцијом даљег смањења“, истакао је министар.

Мали је нагласио да се растом минималне цене рада стимулише и раст општих зарада у Србији, а да ће додатни стимуланс бити и инвестициони програм „Србија 2025“, који предвиђа улагање од 14 милијарди евра у наредних пет година.

„Управо градећи путеве, железницу, мостове, ми градимо и бољу будућност грађана Србије. На тај начин радимо на подизању стандарда, јер креирамо услове за раст наше економије“, навео је Мали.

Министар финансија истиче да је у наредном периоду посебан фокус на младима, због чега Нова 2020. година носи значајне олакшице по питању њиховог запослења.

„Предвидели смо пореске подстицаје за ново запошљавање, чиме се стимулишу послодавци, који ће имати интерес и жељу да запосле младе људе који су недавно завршили школовање, као и све оне који нису били запослени у 2019. Планиране су и олакшице у виду смањења основице пореза и доприноса за новонастањена лица, односно повратнике из иностранства, који се на тај начин стимулишу да остану у нашој земљи“, рекао је Мали.

Наиме, предвиђена је олакшица за новозапослене, од 1 јануара до 31. децембра 2020. године у висини од 70 одсто по основу пореза и 100 одсто по основу доприноса за ПИО. Олакшица од 65 одсто за порез и 95 одсто за допринос за ПИО предвиђена је у 2021, а у висини од 60 одсто за порез и 85 одсто за допринос за ПИО у 2022. години. Подстицаји за новонастањена лица, односно повратнике из иностранства у виду смањења основице пореза и доприноса по основу зараде, су у висини од 70 одсто.

„Наш приоритет су грађани, и зато чинимо све да они у што краћем року још више осете колико су спроведене реформе допринеле увећању наше економије. Учинићемо све што је до нас да се додатно убрзамо, у што краћем периоду, и да се још ближе приближимо стандарду развијених европских земаља“, закључио је Мали.