Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
07. маја 2020.
IMG

Мали: Трезор јутрос од 6 часова кренуо са исплатом минималаца

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је Србија сада партнер и стожер сигурности и стабилности, који дуго није била, јер показује, као никада раније у историји, да може да помогне онима којима је услед кризе помоћ најпотребнија.

Говорећи о уплатама минималне зараде пријављеним предузећима, он је истакао да та помоћ, у оквиру економских мера Владе Републике Србије, треба да буде завршена данас, најкасније до сутра.

„Већ у шест ујутро Трезор је кренуо да уплаћује минималну зараду за милион и 51 хиљаду запослених на територији Србије. У историји се није десило да је држава Србија помогла на овај начин привредницима. Та помоћ са три минималне зараде по запосленом у приватном сектору, од око 750 евра, је издвајање државе од 32 милијарде динара“, рекао је Мали.

Министар је нагласио да се за ову меру пријавило 232.000 предузећа, а истовремено су тражили и одлагање пореза и доприноса за шта је издвојено 29,5 милијарди динара, као и одлагање пореза на добит за шта држава издваја 3,3 милијарде динара.

Мали је навео да ће данас на влади бити усвојен и Програм помоћи за слободне уметнике, који ће добити три минималне зараде, за шта ће бити издвојено мало више од 200 милиона динара.

Он је поновио да је основна сврха економских мера да предузећа наставе да раде, да не отпуштају раднике.

„У Србији је за новчану накнацу Националној служби за запошљавање пријављено око 7.000 људи, толико их је у овој кризи остало без посла. И то показује колико су ове мере које спроводимо погодиле у центар, да нема већег отпуштања, да наше компаније преживе кризу. Рецимо у САД сада има 26 милиона људи без посла, у Великој Британији незапослених због последица кризе је око милион“, рекао је Мали.

Говорећи о пензијама, министар је истакао да ће и овог месеца оне бити исплаћене у целини, као и претходног месеца када је уз пензије уплаћена и помоћ најстаријима од 4.000 динара.

„Поново уплаћујемо пензије у целини, јер буџет је јак, ми имамо довољно новца. У априлу смо први пут уплатили пензије у целини, као и једнократну помоћ, што не можете да изведете ако су вам финансије слабе. Држава се показала као озбиљан и стабилан партнер. А да није било тешких мера и храбрих одлука, које је иницирао председник Александар Вучић још 2014. године, овога не би било. Помоћ у кризи и јесте улога државе, а сада то можемо. Имамо нови имиџ државе, што је велика промена“, рекао је Мали.

Мали је поновио да 15. маја креће пријава за 100 евра помоћи свим пунолетним грађанима Србије, а већ у понедељак 11. маја и кампања како би били боље упознати са начином пријаве.

Одговарајући на питање да ли ће подаци који ће се остављати приликом пријаве за 100 евра бити заштићени, Мали је напоменуо да грађани не треба да буду забринути због тога, јер је реч о привременом регистру, који ће након уплате бити избрисан.

„Раније је стално било говора о томе да држава само узима а никада не даје. Сада се ситуација променила. Тих стотину евра помоћи свим пунолетним грађанима Србије је велика подршка државе у условима кризе, то је доза оптимизма коју дајемо народу. Стотину евра није мало, а такав систем помоћи има и САД, Јапан, развијене земље. Желимо да помогнемо сваком грађанину, а по мени је реч о потпуно економској мери, јер они ће тај новац потрошити, тако подстичемо раст економије. Неко ће производити ту робу која ће бити купљена“, навео је он.

Министар је поновио и да је повећање од 10 одсто свим здравственим радницима трајно.

„Током заседања ванредног стања није било заседања скупштине, а плате и коефицијенти у јавној управи дефинисани су Законом о буџетском систему.  У кризи плате смо дефинисали уредбом, а сада ћемо то спровести и кроз закон. Ради се о трајном повећању, што је наш израз подршке за здравствене раднике, наше хероје, јер наша је жеља да им на овај начин кажемо хвала за све“, навео је Мали.

Он је напоменуо да се наша економија полако отвара, у условима када у многим државама није таква ситуација.

„Када погледате цифре, извештај Европске комисије, ММФ-а, Србија има најмањи пад, односно највећи раст. Много развијеније економије падају више него српска. Ми смо у нашем ребалансу казали да нећемо пасти више од минус 1,8 одсто, али и као што председник Вучић каже, ми ћемо ићи на нула одсто, нећемо бити у минусу.  Отварање привреде ће бити велика борба, али уз нашу подршку, симболом сигурности што смо показали и током кризе, треба с пуно оптимизма да радимо још брже и боље. Да будемо још бољи и без минуса“, закључио је Мали.