Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
30. јануара 2020.
foto hepi

Мали: Србија је стабилна, успешна и озбиљна земља

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је гостујући на телевизији Хепи рекао да је Србија поново стабилна, успешна и озбиљна, коментаришући јучерашњу продају државних обвезница, деноминованих у еврима на рок од 20 година, по стопи приноса од 3 одсто, у укупном износу од 150 милиона евра и истакао да је циљ да се покаже поверење инвеститора и у домаћу валуту.

„Продужићемо рочност и за динарске обвезнице на 12 година, које ћемо огласити на продају 18. фебруара. Треба да се види да инвеститори верују и у динар“, навео је Мали.

Министар је рекао да Србија није никада имала више инвестиција, од путева, нових фабрика, а улаже се у инфраструктуру која се деценијама није градила.

„Направљене су велике уштеде, имамо суфицит у буџету који је прошле године био нешто више од 12 милијарди динара. Те вишкове ми користимо за инвестиције или повећање плата и пензија. Сада имамо пројекте, а размишља се о томе по којим ценама инвеститори могу да нам дају новац да би спровели планирана улагања“, објаснио је он.

Као пример поверења навео је јучерашњу успешну продају државних обвезница, јер истиче да је раније рочност била 15, а сада 20 година за обвезнице у еврима, што значи да инвеститори верују да смо довољно стабилни у наредне две деценије, а био је и много већи број заинтересованих него што је био обим емисије.

Министар је подсетио да смо прошле године имали две емисије обвезница, а да смо остварили камату од рекордних 1,2 одсто.

Он је нагласио да је политика Владе Србије унапређење наше економије и истакао да је стопа раста прошле године била 4 одсто, док је незапосленост у трећем кварталу рекордних 9,5 одсто.

„Прошле године имали смо 3,8 милијарди евра инвестиција. Када се погледају улагања на Балкану, 60 одсто инвестиција заврши у Србији. Сада се размишља о додатном оспособљавању радне снаге, њиховом образовању“, рекао је Мали.

Он је навео да очекује још веће повећање плата у приватном сектору.

„Пример је Меита из Обреновца, где је просечна нето плата 60.000 динара. То више нису мале плате, због конкуренције на тржишту. Наша жеља је да нађемо што више инвеститора, да се људи запосле. Тржиште рада ради свој посао, иде се ка томе да се плате повећавају. Подсећам да смо у децембру имали просечну плату од преко 500 евра, а некада смо каскали за земљама региона. Сада се боримо да плата буде 550, па 600 евра“, истакао је министар.

Раст плата, по министру Малом, додатно би требало да подстакне пројекат „Србија 2025“.

„Са 14 милијарди евра, што планирамо да уложимо у инфраструктуру достићићемо стопе раста од 6 или 7 одсто. Јавне инвестиције су управо покретач економије. Када имате канализациону, водоводну мрежу, путеве, железницу, онда долазе инвеститори, отварају се фабрике, нова радна места“, објаснио је Мали.

Мали је нагласио да се економија базира на пројектима, али да људи нису пројекти.

„Још можда нису сви осетили бољитак, али индиректно да, када виде нови дом здравља, обновљену или изграђену школу, изграђен ауто-пут, зато је пројекат „Србија 2025“ изузетно важан. Наша концепција је јасна – општи економски развој“, навео је Мали.

Он је закључио да је најважнији суд грађана, јер је то једино мерило да ли се ради добро.

„Ако имамо њихово поверење, онда ћемо дати све од себе да неке ствари променимо још боље, да Србија буде пример, а дуго нисмо имали прилику да сањамо о тако нечему. Тешке мере фискалне консолидације су иза нас, знамо шта желимо да урадимо, сада то треба да спроведемо“, закључио је Мали и додао да ће се о повећањнима плата и пензија разговарати у септембру ове године.