Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
15. октобра 2020.
SINISA MALI

Мали: Србија ће се борити да буде боља и од најновијих пројекција ММФ-а

Министар финансија Синиша Мали данас је истакао да ће Србија у години највеће економске кризе икада, по најновијој пројекцији Међународног монетарног фонда (ММФ) имати највећу стопу раста, или најнижи пад у 2020. години у Европи.

„Погледајте њихове пројекције. Пре само десетак дана прогнозирали су пад наше економије од минус три одсто, док су пре два дана рекли да ће бити минус 2,5 процената. Очекујемо да ће сутра изаћи са новом пројекцијом да ће минус бити 1,5 одсто“, рекао је Мали гостујући на ТВ Пинк.

Министар је истакао да ће се Србија борити да буде и боља од најновијих пројекција ММФ-а.

Он је објаснио да одличне пројекције и изгледи Србије говоре о одговорној економској политици, као и о успешности реформи које су спроведене.

„Подсетићу да смо у овој години имали два програма економских мера, да смо исплатили свим пунолетним држављанима Србије по 100 евра, а ту су били и одлагање плаћања пореза и доприноса, гарантна шема са пословним банкама, кредити Фонда за развој. Све то је наш буџет поднео и показали смо да је држава могла да поднесе највећи терет кризе и олакша грађанима тешку ситуацију изазвану вирусом корона“, навео је он.

Министар финансија је рекао да ће у буџету за 2021. годину бити издвојено више новца, пре свега за капиталне инвестиције.

„Улагаћемо у канализацију, водовод, фабрике отпадних вода, у рехабилитацију и изградњу железничких пруга, путева. Такве јавне инвестиције не само што утичу на раст БДП-а, већ запошљавају грађевинске фирме и све оне који су у том ланцу. Истовремено, мотивишу приватне инвестиције. Тако смо у првих девет месеци имали 1,9 милијарди евра страних директних инвестиција“, објаснио је Мали.

Мали је истакао да ће у наредом периоду фокус бити на повећању животног стандарда.

„Као ниједна земља у свету, ми ћемо од 1. јануара 2021. године повећати пензије за 5,9 одсто, и то по швајцарској формули, односно, по закону који смо дефинисали. Истовремено, од 1. јануара наредне године минимална зарада ће бити повећана 6,6 одсто, а очекујемо да ће то утицати и на раст свих осталих плата“, навео је министар.

Он је прецизирао да се очекује да ће просечна плата у Србији већ у марту бити 540 евра, а да ћемо данас или сутра имати прецизне информације о проценту повећања плата у јавном сектору.

„Људи ће видети повећање животног стандарда упркос највећој економској кризи икада, а са друге стране одржаћемо макроекономску стабилност. Водимо веома одговорну економску политику усмерену ка расту животног стандарда, а с друге стране не одустајемо од пројекта ‘Србија 2025’ и све ће то бити део буџета за наредну годину“, навео је он и додао да очекује да ће буџет бити усвојен до краја новембра.

Министар је напоменуо да капиталне инвестиције доприносе расту нашег БДП-а, као и опредељењу инвеститора да улажу у нашу земљу.

Министар је подсетио и да је данас почела исплата помоћи градским хотелијерима, који су били понајвише погођени пандемијом вируса корона и истакао да се прати ситуација, посебно у том сектору.

Говорећи о Америчкој развојној агенцији (ДФЦ) он је навео да се очекује да ће убрзо пред грађанима и пословним банкама бити конкретни предлози, односно понуда веома повољних кредита на дужи период отплате, пре свега за микро, мала и средња предузећа, како би наставили да улажу у развој пословања.

Мали се осврнуо и на опомену Пореске управе програмерима, графичким дизајнерима, јутјуберима и инфлуенсерима који живе у Србији, а раде за фирме из иностранства, да су дужни да плате порез.

„То из неког чудног разлога сада постаје вест, а чињеница је да се закони годинама уназад нису мењали. Ко је остварио приход, мора да плати порез. Управо, кроз порезе и доприносе држава остварује приход. Ако поштујете своју државу, она може да пронађе начин да помогне и грађанима и привреди у тешким ситуацијама“, закључио је Мали.