Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
16. септембра 2019.

Мали: Спремни смо да се са проблемима безбедности и криминала ухватимо у коштац

Споразум о успостављању и развоју Национално-криминалистичко-обавештајног система (НКОС) потписан је данас у Палати Србија, а требало би да омогући електронску размену података између надлежних институција у циљу брже и ефикасније борбе против организованог криминала и корупције.

Споразум су потписали министри у Влади Републике Србије Синиша Мали, Нела Кубуровић и Небојша Стефановић, као и републички јавни тужилац Загорка Доловац, директор Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић, директор Агенције за борву против корупције Драган Сикимић и први заменик тужиоца за организовани криминал Јасмина Миловановић Ганић.

Министар Мали изјавио је након потписивања да је Србија посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма и најавио бројне законодавне активности у тој области у наредном периоду.

“Србија је посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма. Наша земља је у последње време веома активна када је реч о доношењу одговарајућих закона и подзаконских аката, али и када је реч о оснаживању капацитета својих институција у тој борби. Због тога овај споразум посматрам шире и сматрам да је он прави пример заједничке сарадње и израз спремности да се са проблемима безбедности и криминала, озбиљно ухватимо у коштац”, рекао је Мали након потписивања Споразума о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система у Палати Србија.

Мали је, као председник Кординационог тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма најавио бројне законодавне активности у будућности.

„Као председник Координационог тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма, могу да гарантујем али и најавим бројне неопходне законодавне активности у овој области, међу којима ће већ до краја године, бити и усвајање нове Стратегије за спречавање новца и финансирање тероризма. То је веома важан документ за који ћу се заложити да се спроведе у пракси. Такође, Управа за спречавање прања новца ради нови извештај о напретку Србије, који ће се наћи на следећој седници Манивала у децембру ове године“, казао је он.

Министар је подсетио на недавно објављену, али такође веома важну информацију, да је Србија скинута са тзв. „сиве листе“ ФАТФ у јуну ове године, што је за нашу земљу огроман успех. То значи и да испуњавамо услове за отварање важних поглавља у преговарачком процесу са Европском унијом, оценио је он.

„За мене, као министра финансија, ова одлука ФАТФ, вишеструко је значајна јер је она и добар сигнал за инвеститоре, који су већ препознали Србију као одличну инвестициону дестинацију. То што инвеститори код нас долазе и што су у првих шест месеци ове године уложили 1,9 милијарди евра инвестиција, само је доказ да они верују и у правну сигурност њихових улагања. Јер, знамо, озбиљни инвеститори, који поштују законе, послују само у државама где правно могу да заштите своје улагања. Наравно, на нама је да очувамо стечену позицију и још пуно тога да урадимо, али сам сигуран да ћемо стабилан пословни амбијент осигурати и у будућности“, додао је он.

Мали се осврнуо на рад управа Министарства финансија, чије ће ангажовање допринети даљем развоју Националног криминалистичко-обавештајног система.

Министар Мали је нагласио да Министарство финансија непрестано ради на унапређењу ИТ система и повезивању својих управа и релевантних институција у један умрежени ИТ систем, који функционише на непрестаној размени информација. „Све већи обим вирутелног и електронског плаћања као и електронске трговине, пред законодавце је поставило нове изазове а то је припрема прописа у складу са модерним технолошким променама“, закључио је он.

Развој Националног криминалистичко-обавештајног система (НКОС) део је обавеза које Србија треба да испуни у оквиру Поглавља 24, а односи се на правду, слободу и безбедност.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је да је потписивање данашњег споразума важан корак за Србију на путу ка пуноправном чланству у ЕУ и достизању високих европских стандарда.
Како је рекао, то је корак који је, пре свега, усмерен према грађанима Србије и њиховој безбедности и сигурности.“Формирање система омогући ће дигитализацију наших база података о организованим криминалним групама и размену информација између свих надлежних институција“, рекао је Стефановић.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да је успостављање националног криминалистичко-обавештајног система била једна од обавеза наше земље у оквиру Поглавља 24 и да је протокол који су министарства правде и унутрашњих послова потписали 2017 био је на неки начин претече данашњем споразму и да два министарства и тужилаштво и полиција дуже од две године електронски размењују податке. “Било је потребно да заменимо писмено дописивање, пре свега евиденције о пребивалиштима, као и да полиција има увид у базу нашег министарства. За две године у базу података о пребивалишту има више од 640.000 уписа што говори о томе колика је уштеда у времену и краће трајање поступака у тужилаштву“, навела је Кубуровић.

Догађају у Палати Србија присуствовали су још шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици као и амбасадор Краљевине Шведске у Србији Јан Лундин.

siniša mali sednica rs