Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
02. октобра 2019.

Мали: Ребалансом подижемо животни стандард и улажемо у инфраструктуру

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је у Скупштини Србије представио Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету Републике Србије за 2019. годину, Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему и Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на додатну вредност.

„Трећа година са оствареним суфицитом је огроман успех и желели смо да на одговоран начин расподелимо новац, тамо где је најпотребније – на плате, пензије и повећање капиталних инвестиција, како би омогућили још веће стопе раста наше економије, привлачили нове инвестиције и отворили нова радна места“, истакао је министар Мали.

Изменама и допунама закона о буџету, о којем се данас расправља, предвиђено је да се до краја године потроши вишак новца који је током 2019. године остварен у буџету.

Мали је говорећи о ребалансу оценио да је реч о важној промени досадашње економске политике у односу на ранији период када смо се борили углавном да се фискални резултати очувају и када смо вишак користили за отплату дугова.

„Ово је први пут после пет година да радимо ребаланс, и то због вишка прихода, а не због мањка прихода, како су то радили они пре нас“, рекао је министар посланицима у Скупштини.

Према његовим речима, овим ребалансом предвиђено је смањење расхода и издатака за које је оцењено да се до краја године неће извршити у планираном износу, као и обезбеђење додатних средстава за плате запослених због увећања основице, почев од плате за новембар као и додатна издвајања за издатке за изградњу путне инфраструктуре.

„Управо захваљујући тим добрим резултатима, можемо да обезбедимо и повећање плата и то почев од новембраске плате, која се исплаћује у децембру. Повећање ће ићи у распону од 8 до 15 одсто, а просечно ће износити 9,6 одсто. Медицинске сестре ће добити повећање од 15 одсто, а прате их доктори са 10 одсто, установе културе са такође 10 одсто, запослени у просвети и предшколству са 9 одсто, а исто толико и запослени у установама социјалне заштите и МУП. Запослени у Управи царина и Пореској управи такође ће добити повећање“, рекао је министар.

Мали каже да је намера државе да задржи квалитетан кадар у јавном сектору како би грађани имали квалитетније здравство, школство, социјалну заштиту.

„Као држава се посебно боримо за останак медицинских сестара и доктора у земљи, тако да осим повења плата улажемо милијарду евра у здравствену инфраструктуру, односно пре свега у болнице и клиничке центре“, рекао је он.

Министар је навео да се захваљујући повољним економским кретањима очекује да просечна зарада у Србији већ у децембру износи 500 евра и подсетио да ће ребалансом бити предвиђено и издвајање средстава за конверзију дела дуга грађана за стамбене кредите узете у швајцарским францима.

„Иако смо последњих дана могли да чујемо критике због издвајања новца за ове грађане, срећом ми мислимо другачије. Нисмо желели да игноришемо људе који су штрајковали глађу из очаја и немоћи. Претходна власт је управо мотивисала грађане да узимају кредите у швајцарским францима, што је било потпуно неодговорно са њихове стране“, прецизирао је министар.

Када је реч о пензионерима, и њима ће се кроз индексацију пензија по швајцарској формули, која се везује за раст плата и степен инфлације, и то када се узме у обзир период од 12 месеци, повећати примања.

„Уколико будете гласали за предложене измене Закона о изменама и допунама Закона о буџету Републике Србије за 2019. годину, биће омогућена и једнократна помоћ државе за пензионере, у износу од 5.000 динара. У ту врху ће из буџета бити издвојено 8,5 милијарди динара, а требало би да буде исплаћена око 1. децембра ове године“, рекао је Мали.

Истакао је и да да ће велики део новца биди издвојен за инфраструктуру.

„С обзиром на то да крећемо у реализацију инвестиционог плана и да нам је апсолутни приоритет изградња аутопутева, до краја године крећемо у изградњу Моравског коридора, важне саобраћајнице која ће да повезује два најважнија коридора – Коридор 10 и Коридор 11. Овај аутопут ће бити дужине 112 километара, а у сврху његове изградње ће бити издвоједно додатних 12 милијарди динара. Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре повећана су средства за изградњу путне инфраструктуре и то за реализацију пројекта изградње аутопута Е-763, деоница Обреновац – Љиг, за изградњу аутопута Е-761, деоница Појате – Прељина и аутопута Београд – Сарајево”, навео је Мали.

Говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, министар је напоменуо да је предвиђено ослобађање од ПДВ за аутопутеве за чију изградњу је посебним законом утврђено да представља јавни интерес, као и да странци могу остварити повраћај ПДВ на 6.000 динара потрошених у нашој земљи, уместо досадашњих 100 евра.

Министар Мали је на крају закључио да одлични резултати показују да су преходне мере фискалне консолидације, које је 2014. године започео председник Александар Вучић, постигле жељене ефекте и да је јавна потрошња у довољној мери редукована.

siniša mali poslanička klupa skupština
siniša mali usvajanje budžeta rs skupština
1/