Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. фебруара 2020.
SINISA MALI
SINISA MALI SA PENZIONERIMA
1/

Мали: Пронаћи ћемо начин да пензије расту брже и прате стопе раста

Министар финансија Синиша Мали поручио је данас најстаријим суграђанима да су они најзаслужнији за економске успехе које данас постиже Влада Србије и нагласио да ће се пронаћи начин да њихове пензије расту брже и испрате стопе раста привреде Србије.

Он је приликом посете Геронтолошком центру Бежанијска коса, који је обишао заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем, поручио, да је јуче причао са председником Александром Вучићем о томе како да се пронађе начин да пензије расту не само по швајцарској формули, него да формула буде модификована, како би пензије расле брже и биле што веће.

„Намера нам је да  модификујемо ту формулу и да пензије буду још веће. Циљ нам је 2025. година и зато је важно да наставимо да се одговорно понашамо према нашим јавним финансијама, да нам долазе нови инвеститори, да градимо нове аутопутеве и нове фабрике а све то како би имали више новца у буџету. Циљ нам је да 2025. године просечна пензија у Србији буде око 440 евра. Данас је око 230 евра а ми намеравамо да она буде дупло већа за пет година. И ми то можемо заједно са вама да урадимо само ако наставимо да се боримо за Србију као што смо се борили до сада“, поручио је Мали обраћајући се најстаријим суграђанима.

Он се захвалио тој популацији на свему и рекао да без терета који су они поднели током фискалне консолидације не би данас ни стајао пред њима и говорио о оваквим резултатима.  Све што се дешава данас, нагласио је, резултат је једне одговорне политике коју је Влада започела још 2014. године.

Србија је, каже, некад била суочена са великим изазовима а данас је у потпуности стабилна. „Наше јавне финансије су, то могу да вам кажем како министар финансија, потпуно стабилне. Имамо стопу раста од преко 4 одсто већ другу годину за редом, имамо суфицит у буџету четврту годину за редом“, подсетио је он.

Подсетио је и да су пензије већ почетком ове године повећане за 5,4 одсто и да ће пензионери већ сутра примити други део тако увећане пензије, те да је уведена швајцарска формула која узима у обзир параметре раста стандарда и економије.

Мали је подсетио на инвестициони план „Србија 2025“ и најавио да ће се део новца, од 14 милијарди евра колико је планирано да се уложи у инфраструктуру, путеве, водовод и канализацију, екологију, уложити и у здравство.

Према његовим речима, поред оног што је планирано буџетом, биће уложено додатних 600 милиона евра у здравствени систем.

„То је, знам, за вас, вама веома важно. Када смо донели одлуку да повећамо плате прошле године, ми смо управо медицинским сестрама повећали плате за 15 одсто, убедљиво највише и тако ћемо урадити ако буде фискалног простора и ове године. Јер, лекари, медицинске сестре, техничари су ти који вама треба да буду на услузи, да пруже бољи квалитет рада те да вам и по том основу расте стандард“, казао је Мали.

Мали је истакао да доста на социјалном и материјалном збрињавању најстаријих ангажовано и ресорно Минситарство рада, те се захвалио Зорану Ђорђевићу на том ангажовању и  подсетио да ће ове године почети да се реконструише поменути центар на Бежанијској коси, а то довољно говори о томе да држава брине о онима којима је та подршка неопходна.

Он је подсетио да држава подстиче и друге друштвене активности, попут туризма и коришћења туристичких услуга широм Србије.

„Да вас подсетим, Влада је прошле недеље донела одлуку на својој седници издвоји додатних 300 милиона динара за још 60.000 туристичких ваучера. Највећи број корисника су управо наши најстарији суграђани. Искористите то и посетите што већи број места у Србији. Сада је много лакше путовати нашом земљом јер се променила, изградили смо пуно путева“, поручио је он.

Мали је на крају поручио да је енергија коју добија од најстаријих управо тај непресушни извор и инспирација онога што ради.

„Без вас Србија не постоји, без вас Србија није  иста. Са вашом енергијом и са вашом жељом да буде боље и са вашим доприносом свему томе лакши је посао који ми радимо“, поручио је министар и додао да је жеља и да се пошаље порука деци која планирају да оду из Србије да је Влада посвећена томе да обезбеди бољу и успешнију будућност и услове за останак у Србији.

Мали и Ђорђевић су овом приликом обишли најстарије станаре овог Геронтолошког центра, баку Иванку Поповић која је већ напунила сто година и деку Милана Ковачића који ће свој стоти рођендан прославити 4. априла.

Ђорђевић је том приликом уручио рођендански поклон будућем слављенику, али и другом деки који је министрима написао и посветио песму. Том приликом Ђорђевић се обратио корисницима Геронтолошког центра.

„Хоћу смо да вам поручим да захваљујући свему ономе што је урадио наш председник Вучић, министар Синиша Мали, Влада Србије али и ви, ми можемо да гледамо у једну ведрију будућност и да правимо планове какву Србију можемо да видимо 2025. године. Визија Србије 2025. године је нешто што даје свима нама наду да наша држава ће бити модерна, савремена у којој ће сви грађани бити задовољни, где ће стандард бити на задовољавајућем нивоу и где ће просечне плате бити 900 евра а пензије 440 евра“, закључио је Ђорђевић