Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. фебруара 2019.

Мали: Прихватилиште за децу и младе Београда на новој адреси, шанса за бољи почетак

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали присуствовао је свечаном отварању Прихватилишта за децу Београда, које је од данас на новој адреси, у Живка Давидовића број 64. Министар је истакао да је поносан на то што је пројекат који је иницирао и започео 2015. године реализован, јер ће најугроженија деца на располагању имати одличне услове. Он је навео да је нови објекат заједнички пројекат Владе Републике Србије и Града Београда.

„Неизмерно сам срећан и поносан што смо се овде окупили, не постоји лепши и бољи поклон за 61. рођендан Прихватилишта и драго ми је што смо испунили обећање, обезбедили најквалитетније, најбоље услове у овом делу Европе, да помогнемо свој деци којој је помоћ најпотребнија, да у окружењу које је најбоље за њих добију подршку и прву помоћ“, рекао је Мали.

Министар истиче да је поносан што је од почетка био укључен у његову реализацију. Он је подсетио да је претходни објекат имао свега 250 квадрата, али у потпуности неусловних, и истакао да то није била права слика Београда, због чега је то требало променити.

„Драго ми је што смо деци успели да обезбедимо праве услове, а грађанима Београда да покажемо шта нам је приоритет. И 2014. године, када смо од претходне власти наследили огромне дугове, град који је био пред банкротом, успели смо да консолидујемо јавне финансије и грађани сада виде резултат. Када имате новац у каси, онда можете да издвајате, поготово у објекте који су за јавне намене, за оне којима су наша помоћ и наша брига најпотребнији, а то су управо деца“, истакао је Мали.

Министар финансија се захвалио свима који су учествовали у реализацији пројекта и истакао да је за све њих највећа награда када виде насмејана лица деце, која су била озарена када су упаљене свећице на рођенданској торти Прихватилишта и када су видели објекат који је у потпуности уређен и од сутра отворен за њих.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да пројекат новог Прихватилишта за децу показује како заједно Република Србија и Град Београд могу да унапређују живот у престоници, посебно када је реч о најугроженијим категоријама становништва, нарочито деци. Он је казао да је заједно у ову институцију уложено више од милион евра, односно око 120 милиона динара, и захвалио министру Малом што је иницирао овај пројекат.

Свечаном отварању Прихватилишта присуствовао је и министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је навео да је овим показана друштвена одговорност у збрињавању деце која немају свој дом. Он је најавио да ће ове године новим законом и заштитником деце бити обележено 30 година од доношења Конвенције УН о правима детета.

Деца и директорка Прихватилишта Данијела Стајковић су овом приликом уручили симболичне кључеве Прихватилишта министру финансија Синиши Малом, заменику градоначелника Београда Горану Весићу и секретарки за социјалну заштиту Наташи Станисављевић, након чега је посађена јелка – „дрво будућности“.

Прихватилиште за децу и младе је установа у надлежности Секретаријата за социјалну заштиту, која збрињава најосетљивије категорије младих из целе Србије, од 7 до 18 година, међу којима су жртве насиља, злостављања и занемаривања, жртве трговине људима, деца без родитељског старања, деца улице. За 60 година рада, збринуто је око 70.000 деце.

Фото: Танјуг