Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
27. септембра 2019.

Мали: Повећан кредитни рејтинг је потврда успешних реформи

Једна од највећих светских рејтинг агенција „Fitch Ratings“ повећала је кредитни рејтинг наше земље са „BB“ на „BB+“, што министар финансија Синиша Мали оцењује као још једну потврду успешности реформи које се спроводе у нашој земљи и наводи да је то додатни импулс домаћој економији, која тежи да постане још конкурентнија у светским оквирима.

„Побољшање кредитног рејтинга Србије огроман је успех и одлична вест за све нас. То конкретно значи да смо сада неупоредиво конкурентнији чинилац у кретањима светске економије, посебно у њеним инвестиционим токовима, с обзиром да смо, пре свега захваљујући тешким реформама, успели да успоставимо макроекроекономску стабилност и да је одржимо. Сада имамо још боље шансе да привучемо још више инвестиција. Истовремено, препознато је и да је инфлација стабилна и ниска, а девизне резерве увећане, што јача отпорност наше земље на спољне шокове“, рекао је Мали.

Како министар објашњава, боља оцена дефинитивно доводи до смањења ризика и пада каматних стопа и за привреду и за државу, чиме су, пре свега пословне могућности неупоредиво веће.

Министар каже да је посебно поносан на побољшање стања јавног дуга, што је „Fitch Ratings“ такође препознао.

„Морам да подсетим да смо 2014. године имали јавни дуг већи од 70 одсто БДП-а, док је на крају јула ове године износио 51,9 одсто. Ми наше обавезе испуњавамо на време и и то улива додатну сигурност кредиторима. Не желимо да нашој деци оставимо скупе кредите и велику задуженост земље. Управо „Fitch Ratings“ препознаје ту нашу намеру, а предвиђају да ће јавни дуг у односу на БДП 2021. године бити још нижи – 46,2 одсто “, истакао је министар.

Он наводи да је до увећања кредитног рејтинга дошло и због тога што је једна од водећих светских рејтинг агенција утврдила да Влада води одговорну фискалну и монетарну политику, због чега сада можемо да знатно увећавамо плате у јавном сектору, пензије и да планирамо јавна улагања.

„Подсетићу да сада имамо суфицит у буџету трећу годину заредом, док смо пре свега неколико година били на ивици пропасти, због чега смо били принуђени да спроводимо тешке мере. Сада можемо само да будемо поносни, јер те мере производе резултат, то сада наши грађани могу да осете“, рекао је Мали.

siniša mali mfin rs