Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
15. јануара 2019.

Мали: Потписаћемо више од 20 споразума са Руском Федерацијом

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да ће током посете председника Руске Федерације Владимира Путина Републици Србији бити потписано више од 20 споразума између две земље, а да се један од њих односи на даљи наставак модернизације железничке инфраструктуре, као и на изградњу јединственог диспечерског центра, а како би се ефикасно управљало Железницама Србије.

Мали је гостујући у јутарњем Дневнику РТС навео да ће бити потписан и споразум о проширењу складишта гаса у Банатском двору, са 450 милиона на 750 милиона кубних метара, што за грађане и привреду значи безбедно и сигурно снабдевање гасом у
наредном дугорочном периоду. Он је додао да ће бити потписани споразуми и из области ИТ индустрије и технолошке сарадње.

„На маргинама посете биће организован и Дигитални дијалог, где ће бити присутно 25 српских и 25 руских фирми, а како би се додатно повезали. Осим енергетске и инфраструктурне сарадње, Србија нема разлога да не продуби и сарадњу у ИТ сектору. У пољу иновација направиће прави бум“, рекао је Мали.

Када је реч о проналажењу стратешког партнера за „Петрохемију“, Мали је рекао да челници државе труде да пронађу стратешког партнера за ту компанију, што ће бити урађено кроз јаван и транспарентан процес.

Према његовим речима, постоји заинтересованост руских фирми, али има интересовања и из других држава, па ће се видети шта ће показати тендер.

Министар је рекао да је предстојећа посета руског председника историјска, а с обзиром на то да се председник Александар Вучић са њим састаје 14. пут довољно говори о поверењу које постоји и напоменуо да спољна трговина између Русије и Србије расте из године у годину.

„Наша спољнотровинска размена је у 2017. години износила 2,6 милијарди долара, а у првих 11 месеци прошле године чак 2,8 милијарди долара. Русија је четврти извозни партнер Србије, такође, и увозни партнер број четири. Желимо да ову посету председника Путина искористимо како би и даље унапређивали односе у економији и привреди“, рекао је министар финансија и додао да Република Србија бележи одличне економске резултате у 2018. години, те да сарадња са Русијом може томе додатно да допринесе.

Мали је истакао да је као министар финансија и као грађанин Србије поносан што ће председнику Вучићу руски председник доделити орден Светог Александра Невског, али да истовремено то за све значи и велику обавезу и одговорност.