Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. фебруара 2020.
_RAD3558

Мали: Подржавамо Републику Српску у развоју њихове економије

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са министарком финансија Републике Српске Зором Видовић са којом је разговарао о развојним и економским потенцијалима Републике Српске.

„Поручио сам министарки финансија Републике Српске да у Влади Србијe увек може наћи подршку и да смо спремни за саветодавну улогу и пренос искустава које смо имали у подизању наше економије. Привреде су нам сличне и комплементарне и пуно тога што смо ми применили овде, може да се примени и у том економском окружењу“, казао је Мали.

Мали је подсетио да је Србија, према прелиминарним подацима, остварила прошле године привредни раст од 4,2 одсто, што нас сврстава међу водеће економије у региону.

„Ако се има у виду и да смо привукли око 3,8 милијарди евра инвестиција, смањили незапосленост на испод десет процената, јасно је да имамо и кредибилитет да нашу економску политику препоручимо и другима“, указао је он и подсетио на још један важан резултат а то је да је Србија успела да спусти јавни дуг на испод 50 процената а да је само пре неколико година он био изнад 70 процената.

Када је реч о Републици Српској, на састанку је константовано да је стање јавног дуга РС тренутно је 37,1 одсто БДП-а, што је испод горње границе дуга, која је према Закону о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, износи 55 одсто БДП-а за јавни дуг.

Буџетом за 2020. годину укупно задужење Српске је планирано у износу од 345 милиона КМ, односно за 42 милиона мање него прошле године, а  потенцијали су усмерени пре свега на капитална улагања.

Константовано је и да Република Српска редовно сервисира обавезе према ММФ-у, што је предуслов за препознавање РС као поуздане од стране потенцијалних улагача.