Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
28. децембра 2019.
srbija-2025
IMG_5344
1/

Мали: Плате за пет година 900 евра, а пензије до 440 евра

„Пројекат Србија 2025, који предвиђа улагања од чак 14 милијарди евра у наредних пет година, није сам по себи циљ, већ је средство за остварење најважнијег циља за нас, а то је подизање животног стандарда грађана. Када уложимо новац на прави начин, тако да подстакнемо још већи раст наше привреде, апсолутно је реално да 2025. имамо плате од 900 евра и пензије змеђу 430 и 440 евра. Веома сам поносан на план који смо данас представили“, рекао је министар Синиша Мали, гостујући у емисији „Ново јутро“ телевизије Пинк. Министар подсећа да је Србија 2013. била у узузетно тешкој позицији, пред банкротом , са високим јавним дугом, са негативним стопама раста, огромном незапосленошћу од чак 25 одсто, где сваки четврти грађанин није имао посао, спољњи дуг је растао, а дефицит је био огроман. „Тада смо кренули у тешке реформе, које су подразумевале и смањење плата и пензија, то су биле одговорне али храбре мере, и тада, када сам са председником Александром Вучићем причао о тим мерама, имали смо циљ, да дођемо у ситуацију у којој је Србија данас. И успели смо“, каже Мали.

Подсећа да је у новембру, према незваничним резултатима Завода за статистику, 6 одсто била стопа раста, Србије, највиша у Европи. „Ми ћемо до краја године имати стопу раста од 4 одсто. Наша пројекција је била 3,5 одсто,сећате се, а опозиција је причала да неће прећи 2,5 одсто,а видите, ми ћемо опет имати стопу раста од 4 одсто. И шта нам је сада циљ? Након тешких мера које су иза нас, након успеха који смо зацртали и остварили, ту се не заустављамо. Хоћемо још боље, још успешније, хоћемо да подигнемо стандард и квалитет живота наших грађана у што краћем временском периоду. 900 евра до 2025. је остварив циљ. Сећате се да смо пре неколико година обећали просечну плату у Србији  од 500 евра, и преко 500 евра до краја 2019. и то смо и остварили, иако су се многи смејали и мислили да је то немогуће, ми ћемо у децембру бити на просечној плати од 504 евра. Дакле, испуњавамо обећања. Сматрамо да ни то није довољн,о иако је пре само пар година просечна плата била само 326 евра. Сада идемо на 550 евра и више, а у наредних пет година на 900 евра“, каже министар и истиче да је циљ Владе да се квалитет живота у нашој земљи подигне на ниво на којем никад није био.

„Сада имамо историјску шансу за то. Сада је Србија потпуно стабилна, политички и економски, што је предуслов сваког напретка, повећали смо кредитни рејтинг, следеће године смо већ на инвестиционом рејтингу. Постоји огроман интерес страних инвеститора да улажу у Србији, чули сте председника Вучића, ове године имамо 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција, повећање у односу на рекордну 2018., за коју смо добили признање од Фајненшел тајмса да смо први у свету , сада је 9 одсто више него прошле године. Питам вас када је Србија била рекордер у економији? Стопа раста у новембру нам је 6 одсто, стопа раста у трећем кварталу била је 4,7 одсто, највиши смо у Европи са Мађарском. Све то нам даје за право да, на основу овако сјајних резултата, дефинишемо овај план којим ћемо још јаче да погурамо Србију напред“, каже Мали.

„Потпуно је другачија слика Србије када погледате мапу са путевима коју су до сада урађени. Ми смо у последњих пет година урадили преко 350 км нових аутопутева направили, а жеља председника Вучића је да цела Србија буде премрежена новим аутопутевима и путевима, ту је и око 5000 километара путева које ћемо реконструисати, за то смо издвојили 900 милиона евра, то је огроман новац. Улажемо и у железницу која је будућност, хоћемо брзе пруге, идемо у корак са светом, то је све огромна шанса за Србију”, каже министар.

Истиче да је изузетно важно да свако место у Србији има водовод и канализацију. „Милијарду евра улажемо у водовод и канализацију, морамо, јер се власт пре нас тиме није бавила. Уз то, морамо да имамо нове путеве, нове ауто-путеве, да свако место има фабрику за пречишћавање отпадних вода, све нам је то у плану“, каже Мали.

Објашњава да ће се 600 милиона евра уложи у дигитализацију и образовање, јер, каже, наша земља мора да буде лидер у знању, иновацијама и вештачкој интелигенцији. „То су ствари које мењају свет и желимо да будемо део тога. Имате 700 милиона евра за улагање у младе. То је наш најважнији изазов, улажемо најпре 500 милиона евра и изградњу станова за младе“, каже министар и додаје да је, када је реч о улагањима, незаобилазна и спортска инфраструктура.

„Циљ нам је да потпуно обновимо спортску инфраструктуру. Спорт одавно није само спорт, већ велики бизнис и важан је и за туризам, а с друге стане, желимо и да подстакнемо младе да се баве спортом, због чега улажемо 500 милиона евра у спортску инфраструктуру. Улажемо у Национални стадион у Београду, градске стадионе у Суботици, Лесковцу, Лозници, Зајечару, Краљеву, Крушевцу, Врању, Новом Пазару и Сремској Миторвици. А ту су и дворана Спортског друштва Раднички, дворана на Врачару, Национални одбојкашки центар, реконструкција Спорстког цента Вождовац са базенима, Универзитетски спорстки центар, Атлетски центар Ћуприја, комплекс базена у Врњачкој бањи, Кошаркашки национални тренинг центар, изградња Омладинског спортског центра Караташ у Кладову, Спортска стрељана у Бору, Спортско стрелиште у Царевој ћуприји, изградња затвореног базена у Краљеву, реконструкција Спортског центра у Шиду, и шта год буде било потребно, а да је приоритет“, истиче Мали. Додаје да, што се тиче стадиона Звезде, Партизана и ОФК Београда, да се ради на томе да се обезбеди финасирање и за њихову реконструкцију. „ Не заборавља се ни Звезда ни Партизан, то смо споменули више пута“, истиче министар.

Каже да све то не би било могуће  да немамо стабилне јавне финансије. „Сада имамо све предиспозиције да створимо једно још успешније и напредније друштво. Имамо новца у буџету, имамо простора да грађанима сада пружимо већи стандард, што су и заслужили. Желим да захвалим грађанима, нарочито најстаријим суграђанима, што су били уз нас кад је било најтеже. Сада је дошло време да им се одужимо за труд и  стрпљење. Срећан сам и поносан што сам део тима који ствара овакав пројекат и чврсто стојим иза њега, као и цела Влада тимски, јер знам да је ово наша огромна развојна шанса и искористићемо је на прави начин“, истиче министар.