Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
17. маја 2020.
IMG_9499

Мали: Од 25. маја креће уплата 100 евра за грађане који су се пријавили

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је рекао да је до сада исплаћено 100 евра једнокатне помоћи за око 950.000 пензионера који имају рачуне у Банци Поштанска штедионица, а да ће до среде тај новац бити уплаћен свим пензионерима. Претходно је у петак 15. маја исплаћено најпре 100.000 пензионера.

„До среде наредне недеље ова једнократна помоћ биће уплаћена свим пензионерима. У четвртак креће исплата 100 евра за примаоце новчане социјалне помоћи, а од 25. маја почињемо са сукцесивном уплатом, из дана у дан, свима који су се пријавили до сада. Пријава траје до 5. јуна, и сви који су се пријавили добиће новац од државе“, истакао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Министар је рекао да се онлајн и путем кол-центра пријавило преко 3,5 милиона грађана Србије за помоћ од 100 евра, што је уз пензионере и кориснике новчане социјалне помоћи укупно 5,5 милиона грађана.

„Држава је на овај начин показала колико је озбиљна, колико смо погодили праву меру подршке. Инфрастуктура за пријављивање, коју смо направили да би овај систем функционисао, ни у једном моменту није посустала, све функционише онако како смо планирали, на прави начин смо то организовали“, навео је он.

Мали је рекао да је то мера која ће помоћи да се прошири оптимизам, који је веома важан у економији, као и да нас тек сада чека борба, али и додатна улагања државе.

„Показали смо колико су се реформе исплатиле. Када имате здраве јавне финансије, чврсту финансијску подлогу, онда то можете да изведете. Ова конкретна помоћ свакоме значи, неко ће платити рачуне, неко ће потрошити на нешто друго, а неко дати својим унуцима“, оценио је Мали.

Говорећи о мерама подршке привреди, он је подсетио и да је претпрошле недеље уплаћена минимална зарада за запослене, као и да ће она бити уплаћена и у јуну и у јулу.

„Држава се показала као озбиљан партнер, јер је преузела терет кризе на себе, омогућила да привреда преживи. Мере су обухватиле и кредите за који гарантује држава, од две милијарде евра преко пословних банака, али и 200 милиона евра преко Фонда за развој који је до сада пласирао већ 2,3 милијарде динара, више од 300 партија је одобрено. То је систем који функционише, новац се упумпава у привреду. Мислим да смо нашли прави начин да подржимо нашу привреду, јер је држава показала да може да буде и стуб и ослонац у време кризе“, оценио је он.

Министар је подсетио и да држава исплаћује 50 одсто минималца великим предузећима, за која очекује да ће уз отварање граница брзо покренути своју производњу и извоз.

„Сада сигурно по први пут у историји држава подржава приватни сектор и привреднике, јер знамо да су они стуб наше економије. Истовремено, више пута смо рекли да ни у јавним предузећима неће бити отпуштања, неће бити смањења плата, да су пензије сигурне“, рекао је Мали.

Министар је истакао да је у доба кризе Србија успела да сачува радна места.

„Према подацима Националне службе за запошљавање, где се пријављују они који остану без посла за новчану помоћ, од увођења ванредног стања до петка пријављено је 8.790 грађана. Ово је време најтеже кризе у свету, где на десетине милиона људи остаје без посла, а мислим да је ово пристојан резултат за једну малу Србију која је показала да је економски способна и јака“, рекао је он.

Мали је објаснио да се посебно прате приходи домаћег ПДВ-а, односно пресек стања на средини и на крају месеца, да би се проверили приходи у буџету.

„У петак смо имали приход који је за милијарду динара већи од очекиваног. То је изузетно важно, јер то говори да су постојале активности у априлу. Подсетићу да смо имали пет одсто раст у првом кварталу, а према табели Евростата, а иначе користимо исту методологију, еврозона је имала -3,2 одсто. Француска је имала -5,4, Италија -4,8, а с друге стране ту су и државе са којима се сада такмичимо, па тако Литванија има 2,5, Мађарска 2,4, а Србија 5 одсто. Дакле, убедљиво смо најјачи, најбољи у Европи. Следи борба, јер заиста желимо да остваримо што бољи резултат, не желимо ни један мали пад БДП-а, већ позитиван плус“, објаснио је Мали.

Министар је истакао да очекује раст Србије од 7,5 одсто, што је пројекција и  Међународног монетарног фонда (ММФ).

„Све ово нам даје право да кажемо да се веома брзо приближавамо стандарду развијених земаља. Не одустајемо од плана ‘Србија 2025’, нити пројекције да ће за пет година просечне пензије бити 400, а плате 900 евра. Подсетићу да 14 милијарди евра улажемо у канализацију, водоводну мрежу, станове за младе, у образовање, здравство и аутопутеве. Све то је достижан циљ, за то се и боримо“, навео је он.

Министар је рекао да ако буде простора, да ће до краја године сигурно бити повећања пензија, али то зависи од рада наше привреде.