Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
17. јула 2020.
SINISA MALI

Мали: Очекује се да ће Србија задржати најбоље стопе раста у Европи

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да је Србија захваљујући одговорној економској политици остварила раст од пет одсто у првом кварталу, што је потврђено и у најновијем извештају Европске комисије (ЕК).

„Стопа раста нашег БДП-а, наше привреде, наше економије у првом кварталу је 5 одсто, убедљиво највећа не само у региону, већ и у целој Европи. То је историјски успех, али и више од тога, јер први квартал укључује и март месец када смо имали ванредно стање због вируса корона. Да није било ванредног стања, сигурно би први квартал био најуспешнији квартал икада“, рекао је Мали за Пинк.

Министар финансија је подсетио да је Србија 2013. и 2014. године била скоро пред банкротом, али да је председник Александар Вучић, док је још био председник владе, покренуо тешке мере финансијске консолидације.

„Рекли смо да морамо да прођемо кроз фискалну консолидацију, да ћемо штедети сваки динар, улагати у праве ствари, променити имиџ Србије и имати високе стопе раста“, рекао је Мали и додао да последњи квартал прошле године када је стопа раста била 6,2 одсто и први квартал 2020. када је остварен резултат од пет одсто управо показује колико је та политика била одговорна и исправна.

Он је навео да сви показатељи међународних финансијских организација говоре да ће до краја године Србија задржати најбољи резутат у Европи.

„Имамо добре показатеље. Пре два дана је био 15. у месецу када пристижу приливи од ПДВ-а. Очекивали смо 45,5 милијарди динара а остварили смо 50,1 милијарду, што је за 4,6 милијарди динара већи прилив од планираног. У тој структури прилива је домаћи ПДВ, дакле приход од домаћих привредних активности, размене добара и услуга. То говори да привреда расте и да добро ради у овом тренутку. Такође, драго ми је  и да је приход од акциза по плану – 19 милијарди динара“, рекао је Мали.

Министар финансија је објаснио да су то конкретни показатељи који нам говоре да се српска економија опоравља или да ради упркос изазовима.

„Ја сам оптимиста. Мислим да је вакцина против вируса корона до краја године, што је председник Александар Вучић најавио, најважнија ствар која може да помогне у решавању свих економских проблема. Имате страх од људи да троше, јер се плаше шта ће се дешавати, а вакцином тог страха неће бити. То су нове могућности за додатне инвестиције, за отварање нових фабрика, нових радних места и то нећемо пропустити“, рекао је он.

Мали је подсетио и да је у току озбиљно истраживање које се спроводи са Привредном комором Србије (ПКС) и Заводом за статистику, у којем учествује преко хиљаду предузећа.

„До 10. августа имаћемо резултате истраживања. Ми ћемо након тога да их анализирамо, како бисмо евентуално могли да реагујемо на јесен. Важно је да имамо чињенице на столу. Да седнемо да видимо какве су могућности буџета и какве су реалне потребе привреде, у којим секторима, који је највећи потенцијал раста“, рекао је он и додао да је држава показала да је одговорна, да је реаговала на време мерама за спречавање последица вируса корона у укупном износу од 5,1 милијарди евра.

Закључно са јулом, објаснио је Мали, држава је издвојила 278 милијарди динара, односно 2,3 милијарди евра за уплату минималне зараде, једнократну помоћ грађанима и одлагање плаћања пореза и доприноса. Он је додао да држава испуњава свако обећање које је дала, те да је важно да привредници знају да могу да се ослоне на Србију.

Министар је приметио да се економија мења у целом свету и оценио да је неопходно да се и наша привреда прилагођава насталим околностима, да улаже у иновације, у знање.

„Велика је одговорност државе. Треба на сваки начин да смањујемо оптерећења за грађање, да побољшавамо ефикасност рада Управе, јер све може да буде онлајн – од пореских пријава, пореских решења, извода. Треба да наставимо тим путем, а држава мора да настави да инвестира. Морамо да подстакнемо раст БДП-а и да привучемо инвестиције, да улажемо у путеве, да градимо школе, болнице, да улажемо водовод и канализацију“, рекао је Мали.

Он је истакао да „Србија 2025“ остаје кључни програм и навео да ће се новац из буџета улагати у радове, како би се држава развијала, чиме ће се привући још више инвестиција.

Говорећи о пензијама и платама у јавном сектору, министар финансија је поновио да су сигурне и да неће бити смањења, те да је још рано говорити о евентуаном повећању.

„Резултати из јула су охрабрујући. Треба да сачекамо август и септембар који ће бити кључни. Овог месеца и даље трају мере. Први месец без мера биће август, али велики број људи тада је на одмору, због чега је кључан септембар. Тада се очекује подизање привредне активности и то ће бити месец који ће бити прави показатељ. На основу тога ћемо доносити одлуке и мере“, објаснио је Мали и додао да је Србија показала колико су нам јавне финансије јаке, али и да се одговорно планира будући успех.