Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
31. августа 2020.
siniša mali konferencija

Мали: Незапослености која је на историјском минимуму од 7,3 одсто допринеле економске мере

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је незапосленост у Србији у другом кварталу ове године на историјском минимуму од 7,3 одсто и објаснио да су економске мере које су спроведене допринеле очувању радних места и српске економије, упркос тешким условима изазваним пандемијом вируса корона.

„Поносан сам на све што смо постигли, а незапосленост која је сада на историјском минимуму од 7,3 одсто потврда је да смо паметно осмислили све мере, које су се показале као изузетно успешне. Пре свега, успели смо да сачувамо нашу привреду и радна места“, рекао је Мали.

Поред помоћи привреди и грађанима, министар Мали наводи да је посебно поносан на програм „Моја прва плата“, који је према његовој оцени подстицај за додатно запошљавање.

„То је одлична прилика за младе који немају радно искуство, а тек су завршили средњу школу или факултет. Управо у њих улажемо две милијарде динара, за плаћену праксу девет месеци. За тај посао и прво радно искуство месечно ће добијати 20.000, односно 24.000 динара“, рекао је Мали.

Он је навео да привреда и грађани могу да се ослоне на државу, што је и доказано, имајући у виду да је Србија издвојила око 12,5 одсто нашег БДП-а, односно око 5,8 милијарди евра помоћи ради ублажавања последица вируса корона.

„Ова подршка је била кључна за одржавање пуне запослености и држање привреде на ногама. Доказали смо да смо одговорним вођењем економске политике успели да обезбедимо помоћ, која је била неопходна у овим тешким временима за цео свет. На предузећима је сада да наставе да се боре и развијају, а ја могу само да поновим да је држава увек ту за своје грађане“, навео је министар финансија.

Министар Мали објашњава да у условима када светска економија драстично пада, Србија се држи на завидно добром нивоу, што даје подстрек да се још више боримо и остварујемо најбоље могуће резултате.

„Све то је важно и за очување радних места. Али, радује нас чињеница да смо за првих шест месеци забележили пад привреде од свега 0,9 одсто, што је одличан резултат имајући у виду да су развијене светске економије доживеле двоцифрен пад“, рекао је Мали.

Он је додао да је важно да се поправи економија у целом свету, што понајвише зависи од здравственог сегмента, а уз наду да ће проблем са вирусом корона ускоро бити превазиђен, надамо се брзом опоравку и пуном економском залету од наредне године.

„Најважније је да нећемо имати смањење плата и пензија. У октобру ћемо са Међународним монетарним фондом, између осталог, разговарати о доради швајцарске формуле за пензије. И да поновим још једном, без обзира на проблеме у функционисању глобалне економије, ми ћемо имати повећање и минималне зараде и пензија у 2021. години“, закључио је Мали.