Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
28. априла 2020.
ANA BRNABIC

Мали: Наша економија и јавне финансије издржале удар кризе

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је српска економија издржала удар кризе, да је успела да помогне грађанима, привреди и здравству и да није угрозила „здравље“ јавних финансија.

„Са великим задовољством вас обавештавам да су наша економија и јавне финансије издржале удар и највећу кризу за последњих 100 година. Држава је уштедела и зарадила и има могућност да помогне привреди, да помогне грађанима, да набави медицинску опрему, а да не угрози  здравље јавних финансија, рекао је Мали данас у Скупштини Србије.

У парламенту се данас одржава прва седница парламента у време ванредног стања на чијем су дневном реду две тачке дневног реда: Предлог одлуке о потврђивању одлуке о увођену ванредног стања и Предлог закона о потврђивању свих уредбу које је до данас донела Влада Србије уз супотпис председника Србије.

Мали је објаснио посланицима да ће држава преузети највећи терет на себе, указујући да је због тога изашла са програмом од 5,1 милијарди евра помоћи, што је удео од око 11 одсто БДП-а.

Он  је навео да је Влада Србије поручила привредницима да не плаћају порезе и доприносе на зараде, аконтацију на добит у овој години.  „Платите када будете могли, даћемо вам из буџета минималну зараду за три месеца, иако мислимо да ће криза да траје мање“, рекао је Мали.

Истакао је и да нема пуно људи који су остали без посла, те да има око 5.800 пријављених за накнаду за незапослене.

Показало се колико се реформе и тешке мере исплате, казао је Мали, као и колико смо озбиљна економија, а то је оно што страни инвеститори желе да виде.

Мали је поручио да ће се поново кренути са отварањем фабрика, наводећи да је Србија показала озбиљност и у тренуцима кризе, што је оно што, каже, инвеститори желе да виде. Такође је истакао да ће у ребалансу буџета бити повећана средства за изградњу Моравског коридора.

Он је нагласио да ћемо се у будућности борити да будемо  у три најбоље економије у Европи.

Подсетио је да је ММФ указао да ће Србија имати најмањи пад од три одсто у Европи због корона вируса, наводећи да је та међународна финансијска институција прогнозирала раст од 7,5 одсто наредне године.

„ММФ је у анализи рекао да ће Србија имати најмањи пад у Европи, од три одсто, као и највећи раст идуће године, а ми смо рекли да нећемо имати ни два одсто и борићемо се да будемо у три прве економије у Европи идуће године“, подсетио је министар финансија посланике у Скупштини.

Како је рекао, раст привреде у јануару ове године био је 6,5 одсто, у фебруару 5,6 одсто. „У марту би био 6,1 одсто да није било кризе“, навео је Мали.

Министар је подсетио да су кризу са корона вирусом светски стручњаци упоређивали са оном из 2008. године, па са “депресијом” из 1929. године, а онда се сагласили да је чак и већа до тога, јер се није догодило да читава светска економија стане.

Мали је истакао да овакву кризу на светском тржишту српске јавне финансије не би издржале и дочекале спремно, да нису прошле кроз тешке реформе 2014.године које је спровео тадашњи премијер Александар Вучић.

„Србија је одговорила спремно на кризу, јер је имала довољно новца и снаге и за то“, закључио је Мали.