Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
13. априла 2020.
2
1
3
1/

Мали: Корпоративне обвезнице су могући извор додатног капитала

Mинистар финансија Синиша Мали одржао је данас састанак са представницима Комисије за хартије од вредности, Београдске берзе и Централног регистра за хартије од вредности како би се размотриле могућности емитовања корпоративних обвезница и наставила сарадња на развоју тржишта капитала.

На састанку је оцењено да је остварен значајан напредак у развоју тржишта капитала и оцењено да би издавање корпоративних обвезница могло да послужи као важан додатни извор финансирања компанијама у Србији.

„Ми настављамо интензивну сарадњу на развоју и оживљавању тог финанијског инструмента. Свесни смо да би издавање ових хартија од вредности могло да послужи као додатна могућност финансирања компанија“, истакао је Мали.

Према његовим речима, велике корпорације широм света већ се финансирају издавањем корпоративних обвезница које представљају дужничке финансијске хартије од вредности, па тако на наша земља не би била изузетак. Србија се, наглашава, са својим државним хартијама од вредности већ позиционирала на међународном тржишту. Њене хартије су већ биле на листи за потенцијално укључивање у JP Морганов индкес државних обвезница земаља у развоју. Тај потез и добро котирање наших државних хартија отворило је и нова врата домаћим компанијама а то је – да и оне дођу до што јефтинијих извора финансирања емитовањем својих хартија од вредности.

„Ако је наша државна обвезница добила такав епитет, да је ликвидна  и лако доступна инвеститорима, нема разлога да то не буде случај и са обвезницама које ће издвати српске компаније. Ми имамо добре корпорације али им је свакако потребна финансијска инjекција у виду додатног капитала. Ово може да послужи као нека врста докапитализације која ће им помоћи да додатном снагом наставе да се развијају после епидемије. Што је корпорација финансијски стабилнија и има поуздане изворе прихода, принос који ће инвеститори желети да плате је нижи, односно компанија ће се задужити јефтиније“,  казао је министар.

Подсећања ради, Влада Србије је у петак, 10. априла усвојила Уредбу о поступку за издавање дужничких хартија од вредности за време ванредног стања

Том Уредбом се поједностављује поступак за издавање дужничких хартија од вредности на територији Републике Србије за време ванредног стања. Основна новина је да се максимално поједностављује поступак за одобравање Проспекта предузећа за издавање дужничких хартија од вредности.  Припремељен је пропис којим се олакшава и појефтињује издавање корпоративних обвезница, што је први корак ка обезбеђивању услова за њихово емитовање.

Како је земља била на прагу стицања инвестиционог рејтинга, а пре ванредног стања смо доста радили на употпуњавању регулативе за развој тржишта капитала, доста се очекује од ове мере а постоји вероватноћа да се у откупу обвезница појаве како домаћи инвеститори, тако и држава.

„Знамо да предузећа немају довољно информација о овом инструменту, те ћемо ми бити у прилици наредних дана да причамо о томе и да промовишемо и то као један од добрих начина финансирања и да испитамо све опције које су нам на столу. Желимо да опипамо импулс заинтересованости компанија, да видимо колики је могући принос и да ли је тај потез оправдан. Тако раде све земље које теже неком развоју и стабилности, које су одговорне испремају се за „дан после“. У свему томе ни Србија није изузетак“, закључио је министар.