Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
29. фебруара 2020.
IMG_2902

Мали: Циљ да се до 2025. значајно увећа стандард грађана

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је гостујући у Јутарњем програму телевизије Прва истакао да су остварени одлични економски резултати у претходном периоду, али да је циљ да се у наредних шест година значајно повећа животни стандард грађана.

Он је истакао да је круна испуњених обећања повећање просечне плате у Србији на преко 500 евра у децембру 2019. године.

„Остварили смо тај циљ, али хоћемо још боље, још више. У првом кварталу ове године, по пројекцијама Министарства финансија, номинални раст плата је већ 8,7 одсто. Дефинисали да наш циљ за наредних шест година, да на крају 2025. године просечна плата буде 900 евра“,  навео је Мали.

Министар је рекао да се Влада не игра са цифрама, већ да се озбиљно бави побољшањем економских перформанси Србије.

„Узмите просечну стопу раста БДП-а од 4 одсто у наредном шестогодишњем периоду, ми ћемо 2025. године имати БДП око 73 милијарде евра. Прошле године смо имали раст плата у јавном сектору који је био скоро као раст номиналног БДП-а. Раст плата у приватном сектору је ишао чак и изнад тога“, навео је он.

Од 2014. до 2019.  године  плате су расле у просеку 40 одсто, а имали смо фискалну консолидацију, имали смо бројне проблеме, рекао је Мали и истакао да треба да се постигне раст плата у шестогодишњем пероду од 70 одсто.

„То је могуће, јер потпуно смо стабилни, то видите и по стопама раста наше економије, имамо одржив и стабилан раст“, рекао је министар.

Он је напоменуо да смо још увек крхки по питању евентуалних спољних изазова, али да је сигуран да се до децембра 2025. године достиже просечна плата од 900 евра.

„Тежак рад нас очекује, неће то да падне с неба, морамо да се боримо, да привлачимо инвестиције, да градимо ауто-путеве, да улажемо у себе, у знање. Наша визија је да плате на крају 2025. године буду 900 евра, а пензије 440, да градимо путеве, да имамо још више инвестиција, да градимо нашу Србију“, навео је он.

Mали истиче да је Србија убедљиво најбоља и најпожељнија земља за инвестиције и подсетио да смо прошле године у бруто износу остварили 3,8 а у нето износу 3,6 милијарди евра страних директних инвестиција, што је највише у региону.

„У Панчеву сада имамо инвестицију од 180 милиона евра, запослиће 1100 људи и просечна плата биће 1700 евра. Бросе завршава изградњу, крећу са радом од јануара наредне године, а за само пар дана отварамо и једну фабрику у Чачку“, рекао је Мали.

Министар је напоменуо да је од изузетног значаја изградња ауто-путева и подсетио да сада имамо ауто-пут до Бугарске, до границе са Северном Македонијом, Милош Велики.

Он је подсетио да је завршена посета Међународног монетарног фонда (ММФ) и да је шеф њихове делегације Јан Кес Мартејн поручио да је Србија сада много јача него пре пар година и да постоји шанса за још већи развој наше економије.

Министар је навео да је са ММФ-ом отворио разговоре о измени “швајцарске формуле” и објаснио да је реч о њеној надградњи, односно да се иде ка томе да се направе корекције, да би пензије могле пропорцијално брже да расту да би до краја 2025. године достигле просек од 440 евра, што је део пројекта „Србија 2025“.

Министар Мали се осврнуо и на продају Комерцијалне банке и оценио да је сада најбољи тренутак за то, јер имамо стабилну економију, високе стопе раста и додао да је добијена понуда која се не одбија.

Он је објаснио да је профит Комерцијалне банке прошле године био 75 милиона евра, али да је 2016. године губитак био 65 милиона, а 2015. око 50 милиона евра, јер је банка имала највећи проценат ненаплативих кредита и била је непрофитабилна.

„Ако погледате просек добити у последњих 10 година – он је 27 милиона евра. С обзиром на то да је политика банке да се 50% дели у дивиденде, то значи да би држава као власник банке годишње приходовала 13 милиона евра, и то можда, ако не буде већих губитака. Ми сада приходујемо 387 милиона евра, што значи да смо наплатили унапред евентуалне добити за наредних 30 година. И ако игноришемо временску вредност новца ово је сјајан резултат јер ћемо га уложити у нове пројекте који су важни за грађане“, напоменуо је министар.

Министар Мали је рекао и да ће учествовати на Копаоник бизнис форуму где ће представити резултате и план за будућност, који подразумева мере усмерене на раст, даље растерећење привреде, пореске подстицаје посебно за запошљавање младих.