Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
02. новембра 2019.

Мали: Буџетом за 2020. годину подстичемо бољи животни стандард и даљи раст привреде

На данашњој седници Владе Републике Србије усвојен је Предлог Закона о буџету Републике Србије за 2020. годину, којим се предвиђају укупни приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини 1.334,7 милијарди динара, што даје предвиђени дефицит од 20,2 милијарде динара, односно 0,3% БДП.

Министар финансија Синиша Мали је нагласио да је буџет за 2020. годину развојни, те да се њиме постиче даљи развој привреде. Он је додао и да је за следећу годину пројектован реални раст привреде од 4%.

– Што се тиче привредног раста у овој години, охрабрују процене за трећи квартал, по којима привредни раст износи 4,7%, тако да очекујемо да привредни раст до краја године буде и изнад пројектованих 3,5%. Улагање у образовање и иновације ће омогућити да Србија настави са високим и одрживим растом економије. Србија показује да може да оствари високе стопе раста без обзира на успоравање ЕУ економија. Према актуелној Фискалној стратегији, пројекција јавног дуга за централни ниво државе за 2020. годину је 50,3% БДП – рекао је Мали.

Министар је истакао да је кључна карактеристика буџетске политике у 2020. години равномерна расподела фискалног простора на повећање животног стандарда, односно на повећање плата и пензија за око 1,3% БДП, подстицај расту кроз повећање јавних инвестиција, и пореско растерећење рада. Он је додао да се овим предлогом буџета означава завршетак процеса консолидације јавних финансија и означава почетак развоја.

– У буџету је издвојено 295,4 милијарде динара на плате, као и 581,2 милијарде динара на пензије за наше најстарије суграђане. Према тзв. швајцарској формули, пензије ће следеће године расти за 5,4%. Када је реч о капиталним инвестицијама, у предлогу буџета је у ту сврху предвиђено 198,9 милијарди динара, а највећи део тих средстава се односи на саобраћајну и железничку инфраструктуру. То значи да се овим буџетом означава почетак реализације Националног инвестиционог плана. Такође, повећали смо износ за унапређење инфраструктуре за заштиту животне средине са овогодишњих 23,7 милијарде динара, на 59,4 милијарди динара за следећу годину. И оно што је посебно важно, повећали смо износ издвојених средстава за лечење ретких болести, који ће износити 2,4 милијарде динара – рекао је Мали.

Он је прецизирао да су, када је реч о инфраструктури, издвојена средства за Моравски коридор, деоницу Појате – Прељина, за изградњу аутопута Београд – Сарајево, за изградњу саобраћајнице Рума – Шабац – Лозница, затим за деоницу Обреновац – Љиг, за деоницу Сурчин – Обреновац, као и за деоницу Нови Београд – Сурчин, за београдску обилазницу (деоница мост преко реке Саве код Остружнице – Бубањ поток), брзу саобраћајницу Нови Сад – Рума, затим за деоницу Прељина – Пожега. У нацрту буџета су и пројекат мађарско – српске железнице, као и реконструкција железничке пруге Ниш – Димитровград.

Министар је истакао и да је стратешки циљ Владе Републике Србије смањење незапослености, и подсетио да ће се изменама Закона о порезу на доходак грађана, који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури, олакшати новозапошљавање. Њиме ће, како је казао, послодавци имати ослобађање од пореза на зараде и од пореза на ПИО уколико запосле лице које у току ове године није било у радном односу. У првој години ће имати ослобођење од 70%, у другој 65% и у последњој 60%. Планирано је ослобађање од доприноса за ПИО у целости прве године, следеће 95% и треће 85%. На тај начин, напоменуо је Мали, Србија ће се по стопи незапослености приближити земљама Европске Уније.

– Повећана су средства за улагање у образовање и иновације. Наставља се пројекат ”Повезане школе” који ће омогућити да до септембра 2020. на брз интернет буде повезано укупно 1.000 школа, као и опремање још 10.000 дигиталних учионица. Како би омогућили најбоље услове за рад за ученике буџетирана су средства за опремање рачунарских кабинета у преко 400 школа. У буџету за 2020. су опредељена средства за реновирање десетине зграда основних и средњих школа – рекао је министар финансија Синиша Мали.

Средства за Фонда за иновациону делатност су и у овом буџету повећана, док је за подршку развоју предузетништва обезбеђено три милијарде динара. Као подршка развоја науке удвостручена су средства за Фонд за науку на милијарду динара. За развој иновационе инфраструктуре су обезбеђена средства за завршетак Дата центра у Крагујевцу, као и средства за завршетак Научно-технолошких паркова у Нишу и Новом Саду. Значајним повећањем буџет Канцеларије за информационе технологије и електронску управу је омогућен даљи развој еУправе увођењем нових сервиса попут Јединственог информационог система просвете.

Министар је закључио да очекује да ће следеће године Србија наставити убрзани развој, те да је добра потврда досадашњих резултата то што је земља напредовала за Дуинг бизнис листи Светске банке за четири места, као и што је рејтинг агенција Fitch повећала кредитни рејтинг Републике Србије са „ББ“ на „ББ+“, са стабилним изгледом за даље побољшање, а рејтинг агенција Moody’s унапредила изгледе за повећање кредитног рејтинга Републике Србије са „стабилних“ на „позитивне“.