Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. новембра 2020.
SINISA MALI

Мали: Буџет за 2021. годину je усмерен ка развоју Србије

Министар финансија Синиша Мали истакао је да ће једина тачка дневног реда седнице Владе Републике Србије, која ће бити одржана данас, бити усвајање буџета за 2021. годину, који је превасходно развојни и  предвиђа за чак 35 одсто већа издвајања за капиталне инвестиције.

„Буџет је превасходно усмерен ка развоју. И поред пандемије вируса Ковид – 19, највеће економске кризе која је погодила цео свет, ми желимо да градимо ауто-путеве, мостове, да рехабилитујемо железницу. План је да уложимо никада већи новац. Зато је буџетом за наредну годину издвојено 274 милијарде за капиталне пројекте“, рекао је Мали гостујући на телевизији Пинк.

Он је нагласио да се сваки динар који се уштеди или заради улаже у инвестиције, али да се ради и на побољшању животног стандарда грађана.

„Од 1. јануара пензије ће бити веће за 5,9 одсто, плате за 5 одсто у здравственом сектору, односно 3,5 одсто за друге запослене у јавном сектору. И за њих ће од 1. априла укупно повећање бити 5 одсто. Такође, биће већа минимална зарада за 6 одсто, а смањује се и оптерећење на зараде“, објаснио је министар.

Навео је да се очекује да буџет за 2021. годину током дана буде прослеђен у Скупштину Републике Србије, после чега следи рок од 15 дана, у оквиру којег посланици дају предлоге, а потом се улази у скупштинску расправу.

Мали је истакао да је улагање у капиталне пројекте основ за раст БДП-а, а пројектовано је да ће следеће године бити шест одсто.

„И поред највеће кризе, према пројекцији Србија ће имати најмањи пад  у Европи. То кажу и Међународни монетарни фонд и Европска комисија. То се осликава и у буџету за 2021, а такве су пројекције и за 2022. годину. Ми смо број један, а иза нас је Литванија“, објаснио је он.

Он је додао да смо први јер смо на време спровели неопходне тешке реформе, на иницијативу председника Александра Вучића, 2014. године, када је био председник Владе Републике Србије.

„Не заборавите да смо имали фискалну консолидацију, смањење плата и пензија, нови Закон о раду. Резултат тих тешких мера била је стабилизација, али и враћање старих прескупих дугова који су нам остављени. Последица је и чињеница да смо у последње четири године имали суфицит у буџету. Штедели смо четири године и на неки начин спремно смо дочекали ову кризу, у којој смо могли да издвојимо 5,8 милијарди евра за мере економске помоћи“, истакао је Мали.

Мали је рекао да се наставља борба против сиве економије, због чега је трећи пут заредом организована игра „Узми рачун и победи“, чије ће прво извлачење бити сутра.

„Радимо на подизању свести грађана, да када нешто купују узимају фискалне рачуне. Од тог новца ми финансирамо живот – градимо болнице, школе, ауто-путеве, купујемо лекове. Ако не узмемо рачун, онда лажемо и варамо себе, јер ако се рачуни не издају реч је о нелегалној добити која остаје продавцу. У том случају губе грађани“, објаснио је министар.

Министар финансија се осврнуо и на програм „Моја прва плата“, и истакао да се пријавило 10.000 предузећа, од којих 8.000 испуњава услове по јавном позиву, као и да се за први посао јавило око 17.000 младих.

„У току су интервјуи, а према мојим сазнањима око 5.000 тек свршених средњошколаца или оних који су завршили факултете већ је ангажовано. На тај начин они ће после девет месеци успети или да остану код послодавца који их је ангажовао, или ће у својој биографији имати уписано прво радно искуство, до ког се иначе тешко долази“, рекао је Мали и додао да је за тај пројекат држава издвојила две милијарде динара.

Министар је подсетио да је за првих девет месеци прилив страних директних инвестиција био 1,9 милијарди евра.

„Упркос највећој економској кризи икада ми смо успели да привучемо 60 одсто инвестиција на целом Западном Балкану. Ми смо локомотива развоја региона и зато нам је важна иницијатива – мини шенген. Што је бржи проток људи, робе, услуга, највећу корист имаћемо управо ми, као најуспешнија, најдоминантнија економија“, рекао је он.

Мали је навео да ће јавни дуг у односу на БДП остати на нивоу испод 60 одсто, као и да држимо макроекономску стабилност.

„Потпуно се променила перцепција наше земље. Нашли смо начин да реагујемо на кризу, преузели смо на себе највећи терет и показали смо да смо стабилан, поуздан партнер и грађанима и инвеститорима. Атрактивност наше земље расте из дана у дан“, закључио је Мали.