Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
18. септембра 2020.
IMG_3759

Мали: Бољи приходи од планираних за 1,6 милијарди динара

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је у условима највеће економске кризе српска економија имала најмање негативне последице, чак и остварила рекордно ниску стопу незапослености од 7,3 одсто у другом кварталу, чему су допринеле економске мере подршке од око 5,8 милијарди евра, односно 12,5 одсто БДП-а.

„Ми одговорно водимо рачуна о сваком динару. Сваког 15. у месецу видимо приливе од ПДВ-а. У уторак смо имали пресек и могу да кажем да су нам бољи приходи од планираних за 1,6 милијарди динара. То говoри да се наставља тренд опоравка наше привреде који смо видели у јулу и августу. Такође, расте и увозни ПДВ. Дакле, привредна активност расте, не зауставља се, већ захуктава и то нам даје сигурност“, објаснио је министар гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

Он је навео да Србија не одустаје од развојних пројеката, јер они гурају раст нашег БДП-а.

„Не одустајемо од нашег пројекта Србија 2025. Настављају се радови на ауто-путу Прељина-Пожега, кренули су радови на Моравском коридору, креће да се гради брза саобраћајница Београд-Зрењанин. Држава ради максимално и чини све да обезбеди наставак инвестиција, да би се подстакао раст и пензија и зарада“, рекао је Мали.

Министар финансија навео да ће долазак Америчке развојне агенције (DFC), која има годишњи буџет од 60 милијарди долара, гарантовати атрактивност и сигурност будућих инвестиција.

„Њиховим доласком, осим почетка имплементације споразума из Вашингтона, не само да ћемо добити стабилност и сигурност у очима других инвеститора, већ ћемо са њима разговарати о разним пројектима. Они инсистирају да подрже и приватна предузећа – микро, мала и средња предузећа, женско предузетништво, али и пољопривреду“, рекао је Мали и додао да у Србији остају четири недеље, како би се боље упознали са нашим развојним пројектима и да би проценили где би могли да инвестирају.

Он је рекао да се тренутно ради и на ребалансу буџета и буџету за 2021. годину.

„Наш буџет наредне године треба да буде с једне стране развојни, а с друге стране да обезбеди давања. О буџету ћемо разговарати и са Међународним монетарним фондом, са којима ћемо имати разговоре од 5. до 16. октобра.  Нема разлога за нова задуживања од њих, а тренутно имамо саветодавни споразум. Посебно ме радује јер су пре три недеље саопштили да су мере које је Србија предузела биле правовремене, свеобухватне и потврдили да имају огроман ефекат на очување запослености, очување привредних активности“, рекао је министар финансија.

Мали се осврнуо и на повећање пензија у Србији од јануара 2021. године.

„Повећање пензија за наше најстарије биће 5,9 одсто, и то по швајцарској формули за коју смо се борили. На раст пензија утиче 50 одсто раст плата и 50 одсто инфлација. Раст просечне плате у Србији у протеклих 12 месеци је био 10,4 одсто, док је инфлација била 1,4 одсто, што је у просеку 5,9 процената раст пензија. Сада, када се суочавамо са пандемијом, као и великом економском кризом, реални раст је 4,5 одсто и ми имамо новца за то“, објаснио је Мали.

Говорећи о повећању минималне цене рада од 6,6 одсто, министар је поновио да ће држава на себе преузети највећи терет тог повећања.

„Истовремено, повећали смо и неопорезиви део дохотка са 16.300 на 18.300 динара. Умањили смо притисак на послодавце и преузели на себе терет повећања. То вуче и раст осталих зарада. Паралелно, смањујемо и оптерећење на зараде. Пре две године оптерећење је било 63 одсто, а сада је 61,2 процента. За 0,6 одсто смо ове године додатно смањили то оптерећење“, објаснио је министар.

Подсетио је да се у понедељак 21. септембра очекује уплата последње минималне зараде за два месеца, у укупном износу од 36.000 динара за око 16.000 запослених у 10.000 новооснованих предузећа од марта месеца.

„Када завршимо са мерама видећемо како привреда реагује. Пре две недеље донели смо и меру помоћи градским хотелима за шта смо издвојили 1,4 милијарду динара. Дакле, све чинимо да заштитимо нашу привреду“, навео је Мали.

Министар је подсетио и да је активан пројекат Моја прва плата, чиме држава обезбеђује посао и плату за  10.000 младих људи, за девет месеци радног ангажовања. Отворена је и Вајбер апликација која ће омогућити лакшу пријаву заинтересованих.

„Преко 2.000 компанија се већ пријавило да учествује у том програму. Пријава за њих траје до 25. септембра, а од 1. октобра, на основу тог списка креће  пријављивање младих који желе да стекну прво радно искуство. За тај пројекат смо издвојили око две милијарде динара“, објаснио је Мали и закључио да ово показује колико држава размишља о свему, посебно о младима који су будућност.