Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
12. марта 2021.
GOJKO STANIVUKOVIC
GOJKO STANIVUKOVIC
GOJKO STANIVUKOVIC
UCESNICI SASTANKA
UCESNICI SASTANKA
1/

Државни секретар Станивуковић се састао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Државни секретар у Министарству финансија Владе Републике Србије Гојко Станивуковић састао се са француском пословном делегацијом МЕДЕФ и том приликом истакао да је економска сарадња две земље интензивна и да се константно унапређује.

Станивуковић је на састанку у Палати „Србија“ изразио очекивање да ће та сарадња бити знатно унапређена и ојачана у годинама које долазе, те да ће фрацуске компаније у још већем броју инвестирати у Србију.„Француска је традиционално једaн од најважнијих економских и политичких партнера Србије, што потврђују њихове бројне компаније које успешно послују у нашој земљи. Посебно бих нагласио сарадњу на стратешким пројектима попут Београдског метроа и успешне концесије аеродрома Никола Тесла од стране компаније Vinci Airport“, рекао је он.

Станивуковић се осврнуо и на тренутну економску ситуацију у Србији и рекао да се наша земља успешно бори са пандемијом вируса корона. Истакао је да је упркос економској кризи на светском нивоу, пад БДП-а на крају прошле године био -1,1 одсто, што је најбољи резултат у Европи.

„Ову годину смо почели са сјајним макроекономским индикаторима – јавни дуг је био на нивоу од око 52 одсто, што је испод критеријума који прописује Мастрихт и може се сматрати сјајним резултатом“, навео је он и додао да се очекује да ће кумулативни раст наредне три године бити највећи у Европи.

Подсетио је да је ове године пројектован реални раст БДП-а од шест процената, те да се у годинама које следе очекује годишњи раст од четири одсто.

Како је објаснио, одржање економије постигнуто je захваљујући једном од највећих економских пакета подршке у југоисточној Европи током 2020. године, вредним више од шест милијарди евра, што је око 12,7 одсто БДП-а Србије.

„Тренутно спроводимо трећи економски пакет подршке привреди и грађанима, који уз претходна два пакета износи укупно око осам милијарди евра. Очекујемо да ћемо захваљујући трећем пакету успети да очувамо задовољавајући ниво плата и запосленост у већини сектора“, рекао је државни секретар.

Напоменуо је да је на крају прошле године незапосленост у Србији била око девет процената, што се може сматрати веома добрим резултатом, с обзиром да је та стопа нижа него у периоду пре пандемије и што говори да је држава благовремено и на прави начин реаговала на кризу.

Станивуковић је рекао да је држава имала довољно простора да издвоји новац за велике пакете подршке привреди и грађанима, између осталог захваљујући одговорној фискалној политици која је вођена.

Истакао је и да је наша држава доказала да је најбоља инвестициона дестинација за мултинационалне корпорације, имајући у виду да је ниво страних директних инвестиција одржан упркос пандемији.

„Тако су стране директне инвестиције током 2020. године износиле три милијарде евра“, рекао је Станивуковић и додао да је то потврдио и Financial Times, који је нашу земљу прогласио светским шампионом у привлачењу страних директних инвестиција у односу на величину економије, други пут у три године.

Станивуковић је напоменуо и да је Влада посвећена одржању економског раста, базираном на инвестицијама и извозу, подржавајући трошење новца и раст заснован на реалним и здравим изворима.

„Посвећени смо наставку имплементације структурних и секторских реформи, што нас свакако приближава чланству у Европској унији, а то је наш први и најважнији спољно-политички приоритет“, рекао је он.

Објаснио је да ће Србија имплементацијом структурних реформи унапредити пословно окружење и додатно оснажити раст приватног сектора, с циљем привлачења страних и стимулисањем домаћих инвеститора.

„Наш циљ је да унапредимо инвестициону климу, смањимо формалности и да наставимо с борбом против сиве економије“, навео је он.

Осврнуо се и на планиране капиталне инвестиције Србије, предвиђене инвестиционим планом „Србија 2025“, вредним око 14 милијарди евра, што ће у највећој мери бити уложено у путну инфраструктуру, водоводну и канализациону мрежу, а између осталог и у здравствену инфраструктуру, дигитализацију и образовање, енергетски сектор, као и у отварање индустријских паркова и слободних зона.

„Имамо веома амбициозан инвестициони план, предвидели смо доста пројеката који ће бити реализовани наредних година, с циљем унапређења инфраструктуре и како би се увећао животни стандард грађана“, рекао је он и додао да је буџетом за капиталне инвестиције ове године предвиђено издвајање од око 5,5 одсто БДП-а.

Станивуковић је закључио да је Влада Републике Србије стратешки фокусирана на динамичан, паметан и одржив раст кроз јачање људских капацитета, подршку иновацијама како би се створила додатна вредност и унапредила продуктивност и предузетништво, с циљем стварања значајно продуктивније и конкуретније економије.

Представници МЕДЕФ-а су честитали Србији на постигнутим резултатима у области вакцинације и на економском пакету подршке привреди и грађанима. Такође, представници француских компанија су изразили велико интересовање за сарадњу и инвестирање у Србију.