Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
07. септембра 2019.

Мали: Бољи изглед за побољшање кредитног рејтинга је потврда добрих резултата

Рејтинг агенција Moody’s поправила је изглед за повећање кредитног рејтинга Републике Србије са стабилног на позитиван и потврдила оцену кредитног рејтинга на нивоу од Ba3, а тим поводом министар финансија Синиша Мали рекао је да је то порука инвеститорима и домаћој јавности да је Владина економска политика исправна и да су привреду и финансије сада доведени до нивоа одрживости и даљег раста.

„Кредитни рејтинг указује на способност једне државе да на време сервисира своје финансијске обавезе. Одговорна фискална политика коју водимо, уравнотежен буџет, одлучно држање јавног дуга, као и прецизно дефинисање фискалних правила, довешће нас до даљег смањења ризика земље, пада каматних стопа за државу и привреду, и тако, до још већег кредитног рејтинга, као и привредног раста“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је Србија од 2015. потпуно неутралисала заостатак у односу на упоредиве земље и да заслуге за то припадају економској политици која је водила ка обарању фискалног дефицита и смањењу јавног дуга.

„Потврду да је реч о исправном путу, дало је и међународно тржиште. Србија је данас у могућности да се задужује на међународном финансијском тржишту по повољнијим условима, са каматном стопом која не одступа битно од оне коју добијају упоредиве земље Централно-источне Европе. Потврду тога дала је и и недавна емисија десетогодишњих еврообвезница по купонској стопи од 1,5 одсто годишње, што је вишеструко мање од стопе по којој смо се задуживали претходних година“, рекао је Мали.

Он је навео да је све то потврда смањеног кредитног ризика земље, као и да сада можемо да на време и предвиђеном динамиком да враћамо своје дугове, што улива додатну сигурност кредиторима.

Мали је истакао и да се наставља рад на реформама и законима и тако шаље порука инвеститорима да је Србија добра земља за улагање.

„Настављамо са усклађивањем домаћих прописа са европском регулативом, као и са унапређењем услова домаћег тржишта капитала. На тај начин ћемо додатно подстићи инвестиције, а с друге стране бити још предвидивији и сигурнији за улагања“, навео је министар.

Мали је нагласио да ће најављени инвестициони пројекти дати додатни импулс, те ће се тако кроз изградњу кључне инфраструктуре, пружити подстицај привредном расту у средњем року.

Он је нагласио и да све ово што се дешава води ка даљем смањењу каматних стопа по којима се привреда задужује, што ће, очекује, отворити канале и да домаће инвестиције у још већој мери подстичу привредни раст.